Uutiset

Bussijänikset kuriin koko maassa tarkastusmaksulla

Helsinki,
(STT)

Jäniksenä matkustaminen joukkoliikenteessä halutaan karsia koko maassa tarkastusmaksulla syyskuun alusta alkaen. Tähän asti matkaliputta matkustavilta on voitu periä tarkastusmaksu vain pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä sekä kaikessa raideliikenteessä.

Liikenne- ja viestintäministeriö myöntää kunnalle oikeuden tarkastusmaksun perimiseen hakemuksesta. Kunnat voivat järjestää tarkastuksen yhteistyössä, ja lisäksi eri viranomaiset voivat työskennellä yhdessä.

Jänisten kurinpalautukseen kuuluu osana myös tarkastusmaksujen korotus. Kun nykyään suurin maksu on ollut 30 kertaa bussiliikenteen halvimman lipun hinta, niin tulevaisuudessa se voi olla 40 kertaa niin suuri kuin alin aikuisten kertalippu. Näin ollen suurin mahdollinen tarkastusmaksu nousee 66 eurosta 88 euroon.

Maksut eivät kuitenkaan tule voimaan heti syyskuun alussa, vaan hinnannoususta päätetään erikseen liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella.

Sen sijaan syyskuun alussa vaihtuu tarkastusmaksuja perivä viranomainen rautatieliikenteessä. Tehtävä siirtyy tällöin Ratahallintokeskukselta toimintansa tuolloin aloittavalle Rautatievirastolle.