Uutiset

Vasemmistoliitto tekisi miljardin köyhyyspaketin

Lehtikuva
Lehtikuva

HEIKKI VENTO

Vasemmistoliitto rikkoisi valtion talousarvion menokehykset ja tekisi seuraavalle vaalikaudelle miljardin euron köyhyyspaketin. Hallitukseen tyytymätön puolueen eduskuntaryhmä rakentelee välikysymystä sosiaalipolitiikasta.

Puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen arvosteli hallituksen talouspolitiikkaa puhuessaan maanantaina vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Espoossa.

- Eduskunnan ryhtyessä käsittelemään valtion budjettia ja tulevia budjettikehyksiä, täytyy kehykset rakentaa niin, että ne mahdollistavat miljardin euron suuruisen köyhyyspaketin tulevalla vaalikaudella, Korhonen vaati.

Ensi vuodeksi Korhonen haluaa 250 miljoonan euron tukipaketin. Tosin noin "sadan miljoonan euron suuruinen paketti vuosittain neljän vuoden ajan olisi aivan minimipanostus".

Vasemmistoliiton mielestä menokehyksissä on varaa joustaa, koska verotulot ovat kasvaneet arvioitua enemmän.

- Raha ei ole ongelma valtiontalouden näkökulmasta, Korhonen vakuutti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallituksen noin 80 miljoonan köyhyyspaketti ei kelpaa vasemmistoliitolle. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Annika Lapintien mukaan tiistaina päättyvä ryhmäkokous "voi päättää välikysymyksestä".

Ainakin perussuomalaisille välikysymys kelpaa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä piti pikakokouksen ja ilmoitti yhtyvänsä mahdolliseen kysymykseen.

Eläkeläisille heti 20 euroa

Lapintien mielestä kysymys keskittyisi ainakin eläkeläisiin, joiden tulisi saada 5 euron asemesta 20 euron korotus syyskuussa. Kysymykseen saattavat päästä mukaan myös opiskelijat ja työttömät.

- Ensi vuoden budjetti on hallituksen viimeinen mahdollisuus hyvittää varallisuusveron poiston häpeä ja muistaa, opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä, Lapintie sanoi.

- Meillä ei ole mitään pakkoa jatkuviin mittaviin rikkaita hyödyttäviin veronalennuksiin tai varallisuus- ja perintöverojen poistoihin, Lapintie jatkoi.

Mikko Immonen nimesi hallituksen 700 euron muuttorahan "kirpputoriavustukseksi". Summalla ei muuteta vaan sillä voi hankkia käytetyt huonekalut. Köyhyyspaketti on Immosen mukaan 50 miljoonaa euroa ja loput 30 miljoonaa euroa "otetaan kuntalaisten kukkarosta".

Mikko Kuopan mielestä hallituksen sosiaalipaketti on kuin lumelääke, jolla hallitus uskottelee poistavansa köyhyyden.

Puoluekonetta uusiksi

Vasemmistoliiton eronnut puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ja kansanedustaja Anne Huotari eivät osallistuneet kokoukseen. Lapintie kertoi keskustelleensa Siimeksen ja Huotarin kanssa heidän paluustaan muun ryhmän työhön.

Lisäksi puolueen varapuheenjohtaja Minna Sirnö oli poissa. Hän oli eduskunnan valiokuntamatkalla Turun Kakolassa. Tuosta tehtävästä Sirnö vapautui illansuussa.

Korhonen kertoi uudistaneensa vasemmistoliiton valmistelukoneistoa. Siimestä moitittiin siitä, että puolueen politiikka oli hänen korviensa välissä eikä keskeisiä linjauksia pohjustettu puolue-elimissä.

Korhosen komitealaitos koostuu kuudesta työryhmästä, jotka suunnittelevat vasemmistoliiton talous-, ulko-, sosiaali- ja kulttuuripolitiikkaa.