Museovirasto teki rikosilmoituksen Jurmon hylynryöstäjistä
SEPPO SUDENNIEMI
Saaristomerellä liikkuneista hylynryöstäjistä on tehty uusi rikosilmoitus Turunmaan poliisille. Museoviraston mukaan Jurmon itäpuolelle uponnutta arvokasta keskiaikaista kauppalaivan hylkyä on pengottu ja sen lastia on liikuteltu.
Suomen merimuseon yli-intendentin Marja Pelanteen mukaan hylky on sikäli arvokas, että siitä löytyy harvinaisia 1300-luvun keramiikkaesineitä.
Erityisen mielenkiintoiseksi luvattoman käynnin tekee se seikka, että hylky sijaitsee Jurmosta nelisen mailia itään Egelskärin luona. Siitä vain kaksi merimailia etelään on erittäin arvokkaaksi arvioidun Vrouw Marian hylky vuodelta 1771. Tämä kohde on turvattu suoja-alueella ja se on sukelluskiellossa sekä tutkavalvonnassa.
Suomen merimuseon tutkija Matias Laitinen oli mukana juuri päättyneellä neliviikkoisella sukellusleirillä, joka inventoi kauppalaivan hylkyä. Arviolta 10-15-metrisestä yksimastoisesta kauppalaivasta on jäljellä köliä ja keularankaa noin 8,5 metriä alle 15 metrin syvyydessä.
Limilautaisten kylkien laudat ja puukaaret ovat osittain uponneet pohjan sedimenttiin, jonka alle on hautautunut myös aluksen lasti. Lapurin viikinkilaivan hylkyä muistuttava alus makaa vedenalaisella rinteellä, joka jatkuu 30 metriin.
- Alus on todennäköisesti keikahtanut rannassa nurin ja sen lasti on valunut pitkin rinnettä. Lastia on tutkittu hyvin vähän. Kun menimme löytöalueelle, niin saviastioita ja keramiikkaesineiden paloja oli nostettu veden alla kiville. Puuosat ovat haperoituneet ja niitä on käsiteltävä erittäin varovaisesti. Lastia joudutaan kaivamaan pohjakerrosten alta, Laitinen kertoi.
Museovirasto sai hylystä tiedon jo 1996, jolloin leväkartoitusta tehnyt meribiologien ryhmä löysi sen sattumalta. Yli 100 vuotta vanhana hylkynä alus kuuluu museoviraston omistukseen eikä siihen tai sen lastiin saa koskea ilman merimuseon lupaa.
Yli-intendentti Pelanteen mukaan Egelskärin hylky on yksi tärkeimmistä museoviraston meriarkeologian yksikön tutkimuskohteista. Lastina olleiden keramiikka-astioiden ja muun esineistön perusteella hylky on ajoitettu 1300-luvun alkuun.
- Hylky on arvokas iältään, koska se kertoo aikansa laivanrakennuksesta. Keskiaikaisia keramiikkaesineitä Suomesta on löytynyt hyvin vähän ja yleensä vain palasina Turussa tehdyistä maakaivauksissa, joten tämä kohde voi kertoa meille paljon sen ajan elämästä, Pelanne sanoi.
Bengtskärin hylyn epäiltyjä kuullaan
Rikosilmoitus on jo toinen tänä kesänä tehty havainto luvattomasta sukelluskohteen penkomisesta. Sotahylkysukeltajien tutkijaryhmä teki heinäkuussa Paraisten eli Turunmaan poliisille rikosilmoituksen sodanaikaisen hylyn turmelemisesta ja esineiden viemisestä.
Bengtskärin edustalle vuoden 1941 syksyllä uponneesta saksalaisesta sukellusvenehävittäjä UJ 117:sta oli viety muun muassa sekstantti, telegrammi ja kompassi ja laitteiden hintaa oli tiedusteltu Saksan sotalaivastoa koskevilla internetin Kriegsmarine-sivuilla.
Rikosilmoituksen mukaan luvattomat penkojat ovat rikkoneet paitsi alukselle asetettua sukelluskieltoa, myös hautarauhaa, sillä UJ 117:n miinaanajo vaati 30 kuolonuhria.
Tutkinnanjohtaja Måns Enqvist Turunmaan kihlakunnan poliisista kertoi, että lähikuukausina kuullaan muutamia henkilöitä UJ 117:n tapaukseen liittyen.
Siihen sekä 1300-luvun alusta koskeviin tutkimuksiin poliisi kaipaa vihjetietoa näistä asioista mahdollisesti jotakin tietäviltä.
- Nämä ovat hankalia asioita tutkia ja ne jäävät usein pimentoon, koska mahdollisista rikoksista on kulunut paljon aikaa eikä käymisistä jää pitäviä jälkiä. Huhutietoa liikkuu paljon. Tutkimme tapauksia kattavasti, Enqvist totesi.