Talous

Amerikkalaisvarustamot yrittävät taivutella
hallitusta lykkäämään passivaatimusta vuodella

MIKA HORELLI

Yhdysvaltain matkanjärjestäjät pelkäävät uusien passimääräysten romauttavan amerikkalaisten matkailun naapurimaissaan.

Uusien vaatimusten perusteella amerikkalaiset eivät enää ensi vuoden alusta pääse matkustamaan Meksikoon, Kanadaan, Panamaan tai Bermudalle ilman passia.

Aikaisempien määräysten mukaan riitti, kun naapurimaihin matkustaneilla Yhdysvaltain kansalaisilla oli mukanaan vain ajokortti tai syntymätodistus. Vain 27 prosentilla amerikkalaisista on ulkomaanpassi.

Yhdysvaltain suurin matkailualan järjestö, Travel Industry Association of America on pyytänyt kotimaan turvallisuusministeriötä lykkäämään passivaatimuksiaan vuodella ja järjestämään kunnollisen tiedotuskampanjan uusista määräyksistä.

Järjestön mukaan alkuperäisen suunnitelman noudattaminen tulee heti vuoden alussa aiheuttamaan kaaoksen maan satamissa ja maarajoilla koska hallitus ei ole riittävän kattavasti kertonut uusista säännöistä eikä suurin osa amerikkalaisista ei tunne tiukentuneita vaatimuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos ministeriö ei lykkää uusia passivaatimuksiaan, tiedossa on suunnattomia menetyksiä koko amerikkalaiselle matkailuteollisuudelle, varoitti Travel Industry Associationin toimitusjohtaja Roger Dow .

Risteilyvarustamot erityisen huolissaan

Erityisen huolissaan ovat olleet risteilyvarustamot joiden parhaita tuotteita ovat olleet passivapaat risteilyt Bermudalle, Kanadaan ja Meksikoon. Royal Caribbean International -varustamon lehdistöedustajan Christina Fischerin mukaan varustamot ymmärtävät kasvaneet turvallisuusvaatimukset mutta toivovat hallitukselta joustavuutta.

- Meidän tavoitteemme on saada lähialueristeilyjen passivapautta jatkettua vielä koko ensi vuodella jolloin viranomaisille jäisi enemmän aikaa tiedottamiseen ja amerikkalaisille enemmän aikaa passin hankintaan, Fischer kertoi.

Roger Dowin mukaan varustamot ovat jo nyt alkaneet saada peruutuksia ensi keväälle varatuista matkoistaan koska monet amerikkalaiset pelkäävät passin saamisen viivästymistä tai he eivät halua hankkia passia pelätessään joutuvansa hallituksen tarkkailuun.

Passi selkeyttäisi rajamuodollisuuksia

Hallitus perustellut uusia määräyksiä sillä, että tällä hetkellä rajavartijat joutuvat hyväksymään laillisina maahantulodokumentteina satoja erilaisia osavaltioiden myöntämiä ajokortteja ja syntymätodistuksia. Kotimaan turvallisuusministeriön viimeksi keväällä tekemissä pistokokeissa merkittävä osa rajoilla esitetyistä vääristä amerikkalaisista ajokorteista hyväksyttiin aitoina.

Ulkoministeriön mukaan se on myöskin tiedottanut uusista määräyksistä jo aivan riittävästi.

- Samalla olemme myös vastanneet passien kasvaneeseen kysyntään lisäämällä ministeriön passiosaston henkilökuntaa, kertoi ulkoministeriön passiosaston apulaisjohtaja Frank Moss .