Talous

Puolet Spar-kaupoista on saanut uudet omistajat

TS/Marttiina Sairanen<br />Turun Kupittaankadun Spar on yksi Tradekalle siirtyvistä 37 Spar-myymälästä.
TS/Marttiina Sairanen
Turun Kupittaankadun Spar on yksi Tradekalle siirtyvistä 37 Spar-myymälästä.

NINA JAATINEN

Viime syksynä S-ryhmän ostamista Spar-ketjun myymälöistä jo puolella on uudet omistajat.

Suurin, kertarysäyksellä tapahtunut omistajuusmuutos tapahtui viime viikolla, kun Tradeka ilmoitti ostavansa 37 myymälän liiketoiminnan.

Tradekan toimitusjohtaja Markku Uitto toteaa, että lähes kaikki kaupat saatiin, mitä haluttiin. Alunperin lukumäärä pyöri 40 kaupan paikkeilla.

Ostokset kattoivat kaikkien kokoluokkien kauppoja, joista tehdään Siwoja, Valintataloja ja Euromarketteja.

- Valtaosan, noin 30 kaupan, sopimukset siirtyvät alkukevääseen mennessä meille, mutta noin seitsemän kanssa on monenkin vuoden liukuma.

Kaupoista 26 oli itsenäisten kauppiaiden vetämiä myymälöitä. Yksi näistä on Loimaan Spar, jonka kauppiaalla, Sami Toivosella , on kauppiassopimus vuoteen 2010 saakka.

Viime syksynä Spar-kauppoja oli yhteensä 286. Myymälöistä 95 oli Suomen Sparin omistamia ja 191 itsenäisten kauppiaiden omistamaa myymälää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sittemmin Spar-ketjusta erkaantuneista kauppiaista osa perusti M-ryhmän, johon kuuluu nyt noin 40 myymälää. Kymmenkunta sparilaista on siirtynyt K-ryhmään ja nelisenkymmentä on siirtynyt S-ryhmän alueosuuskaupoille.

Tämän lisäksi myös noin 40-50 myymälää on sulkenut ovensa kokonaan.

  Suomen Sparin toimitusjohtaja Jouko Vuoti laskeskelee, että Sparin myymälöitä on jäljellä vielä noin 130, joista suurin osa on itsenäisten kauppiaiden myymälöitä.

Jäljelle jäävien Sparien suhteen kauppiassopimus määrittää pitkälle sen, milloin ja kenelle kauppa siirtyy.

- Joillakin jäljelle jääneistä, itsenäisillä Spar-kauppiailla kauppiassopimus jatkuu vielä monta vuotta.

Vuoti kertoo, että jäljelle jäävistä myymälöistä neuvotteluja käydään kaikkien ryhmien kanssa, mutta Tradekan mittaluokassa olevia kauppoja ei ole enää tulossa.

Tämän lisäksi potentiaalisia liiketilojen ostajia ovat muun muassa erikoistavarakaupan yrittäjät, muun muassa vaatetus- ja huonekalukauppiaat.

M-ryhmällä neuvottelut käynnissä

M-ryhmän hallituksen puheenjohtajan Per-Olof Bäckströmin mukaan entisten sparilaisten perustaman M-ryhmän joukko kasvaa tällä viikolla yhdellä uudella jäsenellä.

- Meillä on myös par'aikaa meneillään muutamien Spar-kauppiaiden kanssa keskusteluja liittymisestä, lisää Bäckström.

Hänen mukaansa kahden vuoden tavoite oli kasvattaa M-ryhmän määrä 50:een johon ylletään vielä tämän vuoden aikana.

Paitsi sparilaisten, keskusteluja on Bäckströmin mukaan käyty myös K-ryhmäläisten kanssa sekä S-ryhmän pienten paikallisosuuskauppojen kanssa.

Kooltaan pienempiä Spar-kauppoja on ohjattu Tarmo-ketjun hoteisiin.

Tarmon ketjunjohtajan Timo Koskelinin mukaan viime syksyn jälkeen ketjuun ei ole liittynyt yhtään Spar-kauppaa, mutta parhaillaan on kuuden kaupan kanssa neuvottelut käynnissä.

Tarmoon kuuluu yhteensä 324 myymälää, jotka ovat olleet aiemmin lähinnä pieniä, yksityisiä kyläkauppoja, mutta myös eri ketjuista irtaantuneita, alle 400:n neliön kauppoja.