Pienyrittäjät saivat kehittämispaketin
ERJA TAPANA
Suomen Yrittäjien ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten ensimmäinen yhdessä pienyrittäjille räätälöimä valmennus- ja palvelukokonaisuus on valmistunut.
Kattava-nimellä tunnetun valtakunnallisen hankkeen tarkoituksena on vahvistaa pienten ja keskisuurten yritysten osaamista.
Pari vuotta valmisteltu paketti on jo käytännön pilottihankkeissa osoittautunut tarpeelliseksi yritysten liiketoiminnan kehittämisessä.
Yhteisessä projektissa yrittäjäjärjestö ja ammatilliset aikuiskoulutukeskukset kehittelivät pilottihankkeiden pohjalta pienyrityksille valtakunnalliset "tuotteet" alueille, joilla koulutus on tarpeen. Lisäosaamista kaivattiin muun muassa asiakaspalveluun, markkinointiin, myyntiin hinnoitteluun, tuotekehitykseen, talouden ja tietotekniikan hallintaan.
Valtakunnallisessa suurhankkeessa, joka on tullut jäädäkseen, on jo mukana tuhansia pk-yrityksiä ja 42 aikuiskoulutuskeskuksen verkosto.
- Kattavan ainutlaatuisuus pohjaa kehittämispaketin yhtenäiseen valtakunnalliseen sisältöön ja sen yksilölliseen paikalliseen soveltamiseen. Jos yrityksellä ilmenee kehittämistarvetta, se voi hakea apua paikalliselta Aikuiskoulutuskeskuksesta tai jostakin muusta, tiettyyn aihepiiriin erikoistuneesta valtakunnan keskuksesta, selvittää Turun Aikuiskoulutuskeskuksen rehtori Harri Seikola .
Suppeimmillaan tunnin tietoisku
Apu voi olla koulutuksen hankkimista. Yhtälailla aikuiskoulutuskeskuksen väki voi jalkautua yritykseen seuraamaan sen liiketoimintaa.
- Suppeimmillaan riittää jo muutaman tunnin tietoisku. Useille yrityksille esimerkiksi informoimme vaikkapa lakiuudistuksen vaikutuksista. Laajimmillaan Kattava-ohjelma on parin vuoden kehityshanke, jossa yrityksen toimintatavat uudistetaan perusteellisesti, Seikola kertoo.
Yrityksillä ilmenee eniten ongelmia johtamisessa, henkilökunnan rekrytoinnissa ja liiketoiminnan osaamisessa.
- Esimerkiksi hoiva-alan yrityksissä, joita on syntynyt viime aikoina hyvin paljon, osataan hyvin hoitotyö, mutta liiketoiminnan hallinnassa saattaa olla ongelmia, toteaa Turun Aikuiskoulutuskeskuksen koulutusvastaava Merja Nolvi .
Aikuiskoulutuskeskukset ja Suomen yrittäjät ovat sitoutuneet tukevasti Kattavaan. Aikuiskoulutuskeskuksista on tullut yrittäjien strategisia kumppaneita. Yrittäjät maksavat saamastaan kehittämisavusta.
Aikuiskoulutuskeskuksille yhteistyö yritysten kanssa on tuonut uuden merkittävän tehtäväkentän.
Vuosia hiotun Kattava-palvelukokonaisuuden kimmokkeena oli lakiuudistus, joka sysäsi ammatillisille aikuiskoulutuskeskuksille tehtävän palvella työelämää ja erityisesti pienyrityksiä. Hanke käynnistyi opetushallinnolta saadun 1,5 miljoonan euron turvin.