Uutiset

Kelan korvauksia käytetään jatkuvasti väärin

KATRI TUOMINEN

Kelan korvausten väärinkäytöksiä tulee ilmi jatkuvalla syötöllä. Korvauksia otetaan vastaan väärin perustein sekä tahallisesti että tahattomasti. Kelan velvollisuus on ilmoittaa kaikki väärinkäyttöepäilyt poliisille. Kelan Turun vakuutuspiiristä lähti vuosina 2004-2005 poliisitutkintaan 300 väärinkäyttöepäilyä.

Yli puolet tutkintapyynnöistä koskee tapauksia, joissa työttömyysturvaa nostava henkilö ei ole ilmoittanut työssäoloaan. Tyypillistä on myös, että työmarkkinatukea ja asumistukea nauttiva jättää ilmoittamatta tulojen muutoksesta tai pitkästä lomamatkasta, ja että opiskelija ei kerro opiskelujensa päättymisestä.

- Opintotukeen liittyviä väärinkäyttöepäilyjä on vähän verrattuna opiskelijoiden määrään. Suurin osa opiskelijoista ilmoittaa muutoksista, Kelan Turun vakuutuspiirin lakinainen Eeva Vartio kehuu.

Lapsilisätapauksia lähti poliisitukintaan viime vuosina tavallista enemmän, koska vuonna 2003 suoritettiin laaja valtakunnallinen valvonta yksinhuoltajakorotuksen saajista. Vaikka vanhemmalla olisikin juridisesti yksihuoltajuus, Kela ei maksa yksinhuoltajakorotusta, jos henkilö asuu avo- tai avioliitossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ihmiset mielsivät, että tuki kuuluu heille, eivätkä ilmoittaneet uudesta asuinkumppanista. Tällä hetkellä tapauksia ei ole enää niin paljon, Vartio kertoo.

Etuudensaajilla on velvollisuus ilmoittaa muutoksista, ja ilmoittamatta jättäminen on aina ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömistä. Jos teko on tehty hyötymistarkoituksessa, syytetty tuomitaan useimmiten petoksesta sakkoihin. Sakon suuruus riippuu tahallisuuden laadusta.

- Kelalla ei ole valtuuksia päättää, onko kyseessä rikos, mutta lähtökohtaisesti tietämättömyys tai unohtaminen eivät riitä selitykseksi. Syyttömyyttä on vaikeaa todistaa, vaikka asiat arvioidaan tapauskohtaisesti, Vartio toteaa.

Vuosien 2004-2005 väärinkäyttöepäilyistä 80 sai tuomion ja neljä vapautettiin syytteistä. Loput tapaukset ratkaistiin ennen tuomioistuimeen vientiä.

- Kynnys ilmoittamatta jättämiseen on matala. Ihmisiltä on hämärtynyt se tosiasia, että väärinkäytöksistä voi tulla tuomio ja merkintä rikosrekisteriin, Vartio muistuttaa.

Kela perii väärinkäytöksissä myönnetyt rahat takaisin. Noin 300 tutkintaan lähteneen väärinkäyttöepäilyn arvo on noin 750 000 euroa. Summa on kuitenkin häviävän pieni suhteessa siihen, kuinka paljon Kela maksaa etuuksia.