Uutiset

Naisten osuus armeijassa marginaalinen

Naisten osuus puolustusvoimissa on 11 vuoden aikana jäänyt marginaaliseksi. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan naisia oli vain noin prosentti vuosien 1995-2005 varusmiehistä. Joka vuosi palvelukseen astuu vajaat 30 000 varusmiestä, joista naisia on reilut 300.

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn korostaa, että armeijan käyville naisille kyse ei ole marginaalisesta asiasta. Hänen mukaansa ilmiö ei ole marginaalinen myöskään puolustusvoimille tai rauhanturvaamiselle.

Naiset ovat myös pärjänneet armeijassa hyvin. Johtajakoulutukseen jatkaa 60 prosenttia naisista, miehistä vain 30 prosenttia. Lehden mukaan tämä johtuu siitä, että naishakijat ovat miehiä motivoituneempia.

Naisten asepalveluksen alkuvuosina 1995-1997 armeijaan haki runsaasti naisia. Ensimmäisenä vuonna 20 naisen koe-erän ulkopuolelle jäi 770 hakijaa. Myös toisena vuonna rannalle jäi 679 hakijaa. Myöhemmin hakijoiden määrä vakiintui 400:n tienoille.

Suomen armeija ei houkuttele naisia mainoskampanjoilla kuten Ruotsi ja Norja, sillä arveluiden mukaan määrä ei lisäisi laatua. Elisabeth Rehnin mielestä puolustusvoimat saisi kuitenkin hieman ponnekkaammin markkinoida itseään.