Uutiset

Heinäluoma ei kannata pysyvää hintatukea biopolttoaineille

TS/Jori Liimatainen<br />Sdp:n Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Seppo Lehtinen esitteli Eero Heinäluomalle ennen kokousta Varsinais-Suomen sosialidemokraattien vaiheista kertovaa näyttelyä.
TS/Jori Liimatainen
Sdp:n Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Seppo Lehtinen esitteli Eero Heinäluomalle ennen kokousta Varsinais-Suomen sosialidemokraattien vaiheista kertovaa näyttelyä.

HANNU MIETTUNEN

Turun ja Varsinais-Suomen sosialidemokraatit viettivät lauantaina piirin ja kunnallisjärjestön yhteisiä satavuotisjuhlia Sdp:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman johdolla.

Heinäluoma painotti juhlapuheessaan hieman yllättäen ympäristöteemoja ja toivoi puolueeltaan esimerkiksi ilmastonsuojelussa yhtä rohkeita tavoitteita kuin yhteiskunnallisissa kysymyksissä omaksuttiin 1900-luvun alussa.

Heinäluoma lupasi hallituksen edistävän biopolttoaineiden käyttöä konkreettisilla toimilla vielä tämän syksyn aikana. Hän sulki kuitenkin pois mahdollisuuden, että biopolttoaineille ryhdyttäisiin maksamaan Suomessa pysyvää hintatukea.

Heinäluoman mielestä öljyn hinnannousu pitää jo itsessään huolen siitä, että biopolttoaneista tulee taloudellisesti kilpailukykyisiä.

- Voimme kyllä tukea alan tuotekehittelyä, Heinäluoma linjasi.

Hän mielestään tavoitteeksi tulee ottaa öljyriippuvuuden selvä vähentäminen.

"Maapallo on vain lainassa lapsiltamme"

Heinäluoma kertoi heränneensä ympäristöasioihin, kun hänen lapsensa olivat alkaneet kysellä niistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Meidän on ymmärrettävä, että tämä maapallo on meillä vain lainassa lapsiltamme ja lastenlapsiltamme, Heinäluoma julisti.

Hän korosti, ettei ympäristöön suunnattu huomio ole automaattisesti pois muusta hyvinvoinnista.

Heinäluoma arveli, että ympäristöalan osaaminen voi pikemminkin luoda Suomeen vientimahdollisuuksia ja uusia työpaikkoja.

Heinäluoma huomautti, että Sdp otti ympäristökysymykset esiin ensimmäisenä Suomen puolueista jo 1960-luvun lopulla. 1980-luvulla Sdp oli perustamassa maahan ympäristöministeriötä ja antoi riveistään sinne ensimmäisen ministerin.

Sdp voi Heinäluoman mielestä käydä tulevaan eduskuntavaalikamppailuun luottavaisin mielin, eikä puolueen tarvitse hävetä edellistäkään vaaliohjelmaansa. Hän myönsi, että 100 000 työpaikan tavoitteesta on koossa vain 60 000, mutta hyvinvointipalveluihin on vaalikauden aikana jo lisätty niihin luvattu miljardi.

Valtiovarainministeri Heinäluoma korosti, että hallitus pyrkii rakentamaan kaikki reforminsa kestävälle taloudelliselle perustella. Niitä ei tehdä velaksi, vaan entistäkin velkaa maksetaan ripeästi pois.

Heinäluoma myönsi, että tehtävää riittää etenkin vanhustenhuollossa.

- Tiedän, että tällä alalla me emme aina ansaitse hyvinvointiyhteiskunnan nimitystä, hän totesi

Rafael Paasion viitoittamaa tietä

Heinäluoma kiitteli odotetusti turkulaista sosialidemokratiaa ja ilmoitti oppi-isäkseen Rafael Paasion . Erityisesti tämän 1973 Turussa pitämä puhe oli jäänyt tuolloisen nuorisoliittolaisen mieleen. Ydinsanoma oli vähäosaisista huolehtiminen.

Heinäluoma luovutti puheensa päätteeksi Varsinais-Suomen piirille ja Turun kunnallisjärjestölle puoluehallituksen myöntämät Nils af Ursin -mitalit.

Huomionosoituksen kävivät vastaanottamassa piirin puheenjohtaja Ari Korhonen ja toiminnanjohtaja Talvikki Koskinen sekä kunnallisjärjestön puheenjohtaja Seppo Lehtinen ja toiminnanjohtaja Petja Raaska.

Turun kaupunginteatterissa pidettyjen satavuotisjuhlien ohjelmaan kuului työväenliikkeen pitkän iltamaperinteen mukaisesti niin musiikkia, draamaa kuin voimisteluesityskin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kulmakarvoja saattoi hieman nostattaa lauluyhtye Vapaiden Radikaalien ja Totuuskomissio-orkesterin esittämä "Kenen joukoissa seisot" . Aulikki Oksasen kappale on perinteisesti kuulunut enemmänkin taistolaiskommunistien kuin sosialidemokraattien repertuaariin.