Uutiset

Muhkea tuoreviljasiilo
säästää energiaa ja työtä

TS/Jorma Pihlava<br />Juha Pietilän tuoreviljasiiloon mahtuu possutilan koko vuoden rehuvilja. 28 metrin korkuisen siilon tilavuus on 1200 kuutiota.
TS/Jorma Pihlava
Juha Pietilän tuoreviljasiiloon mahtuu possutilan koko vuoden rehuvilja. 28 metrin korkuisen siilon tilavuus on 1200 kuutiota.

JORMA PIHLAVA

Vampulan keskustaajamaa sivuavan peltoaukean maamerkkinä vuoden päivät seissyttä viljasiiloa voisi äkkiseltään pitää jättiläismäisenä, mutta Juha Pietilän kommentti pienentää 28-metristä tornia parilla numerolla.

- Se on kotoisin Pohjois-Amerikasta, tietääkseni Kanadan puolelta. Siilo kävi siellä pieneksi, joten se voitiin myydä tänne kehitysmaahan, hän virnistää.

Elementtirakenteisen siilon kävi viime vuonna pystyttämässä sama australialais-uusiseelantilainen porukka, joka oli sen myös purkanut alkuperäiseltä paikaltaan. Pietilä seurasi joutuisaa pystytystyötä ihmeissään: ensimmäisenä päivänä rakennuksen elementit ja muut osat lajiteltiin pihakentälle, neljän päivää lisää ja päästä tuhat tonnia eli miljoona kiloa painava rakennus oli pystyssä.

Tuoreviljasiilo on karjatilalliselle hyvä kaveri. Se säästää energiaa, koska vilja voidaan ajaa siiloon suoraan pellolta kuivaamatta. Samoin säästyy työtä.

Pietilän possutilalla on 150 emakkoa ja 800 lihasikapaikkaa. Tilavuudeltaan 1 200-kuutioinen siilo sopii tilalle kuin hanska käteen: pönttö saadaan täyteen omien peltojen viljasta ja se kattaa vuoden tarpeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vilja ajetaan siiloon puintikosteana. Kosteusprosentin pitää olla alle 25, koska märemmällä viljalla siilon purkulaite ei enää toimisi, mutta harvoin niin märkää viljaa puidaan. Tänä vuonna vilja on ollut tosi kuivaa, Pietilä kertoo.

Tuore vilja käy ilmatiiviissä siilossa. Käyminen kuluttaa hapen pois. Hapettomuus varmistetaan pumppaamalla siiloon aika ajoin hiilidioksidia.

- Käyminen on viljalle vain hyväksi. Se tekee rehun maittavammaksi eläimille.

Juha Pietilällä on ympäristölupa valmiina possuyrityksensä kaksinkertaistamiseksi.

- Laajennuksen kanssa ei hätäillä. Katsotaan rauhassa miten EU-tilanne kehittyy. Lupa on viisi vuotta voimassa.

Jos Pietilä päättää ruveta laajentamaan, tietää se myös toisen tuoreviljasiilon kohoamista pihapiiriin. Peltoalaakin on siinä tapauksessa hankittava. Yhden siilon täyttöön tarvitaan normaalina satovuonna noin 180 hehtaaria.

- Peltoa on tulossa myyntiin ja vuokrattavaksi. Täällä on tiloja, joille ei omasta takaa ole jatkajaa. Valitettavasti peltomaa on hinnan kiroissa.

Pohjois-Amerikasta tuotettu tuoreviljasiilo maksoi Pietilälle täyttö- ja purkulaitteineen noin 100 000 euroa.

- En sitä samalla rahalla antaisi pois. Olen siiloon oikein tyytyväinen, hän sanoo. Vaihtoehto siilolle oli uuden kuivurin rakentaminen. Pietilä laskee, että se olisi maksanut vähintään kaksinkertaisen hinnan.