Uutiset

Ruotsin satamiin suunniteltu "alkopuomia"

Maarianhamina,
(STT)

Ruotsin satamiin saattaa tulla niin sanottu alkopuomi, joka aukeaa vasta sitten kun autoilija on puhaltanut alkometriin. Hanketta ajaa maan täysraittiiden autoilijoiden liitto, mutta ainakin Eckerö Line ja Viking Line suhtautuvat hankkeeseen epäillen.

Trelleborgin satamassa on käytössä eräänlainen alkopuomi kuorma-autonkuljettajille. Puomi asennettiin pari vuotta sitten. Asennus tuli ajankohtaiseksi, kun Saksasta tulleen kuorma-autonkuljettaja ajoi humalassa kolarin usean henkilöauton kanssa. Onnettomuudessa menehtyi viisi ihmistä.

Trelleborgin alkopuomin käyttäminen on kuitenkin melko hidasta. Sen takia vain joka kymmenes kuorma-autonkuljettaja voidaan testata.

Nyt täysraittiiden autoilijoiden liitto on kehittänyt prototyypin alkopuomista, jonka käyttämiseksi autoilijan ei tarvitse poistua autosta.

Prototyyppi näyttää tavalliselta parkkipaikoilla olevalta puomilta, mutta alkopuomi antaa autoilijalle ohjeita useilla kielillä. Autoilijan suu ei kosketa puhalluslaitetta, millä halutaan estää hygieniaongelmat.

Täysraittiiden autoilijoiden liitto esitteli alkopuomin viime viikolla turvallisuusseminaarissa.