Uutiset

Teinitytöt käyttävät yhä enemmän masennuslääkkeitä

Helsinki,
(STT)

Nuoret käyttävät aiempaa enemmän masennuslääkkeitä, kertoo Hufvudstadsbladet. Erityisesti teini-ikäisten tyttöjen lääkkeiden käyttö on lisääntynyt.

Vuonna 2005 kolme sadasta 15-19-vuotiaasta tytöstä käytti masennuslääkkeitä, kun vuonna 1998 lääkkeitä käytti vain yksi sadasta samanikäisestä tytöstä. Tutkimuspäällikkö Timo Klaukka Kansaneläkelaitokselta arvioi kuitenkin, ettei masennuksesta kärsivien määrä ole silti kolminkertaistunut.

Klaukka arvelee, että lääkkeitä käytetään nykyisin lievään masennukseen sekä bulimian ja anoreksian hoidossa. Myös valmisteiden hintojen lasku jopa neljännekseen alkuperäisestä on lisännyt masennuslääkkeiden käyttöä.

- Osa masennuslääkkeistä lisää itsemurhan tai itsetuhoisten ajatusten riskiä, osastopäällikkö Erkki Palva Lääkelaitoksesta painottaa.

Suurin osa reseptin saaneista ovat avohoidossa ja tapaavat terapeuttiaan parhaimmassa tapauksessa pari kertaa kuukaudessa. Palvan ja Klaukan mukaan terapeuttien määrä ei ole kuitenkaan lisääntynyt samassa suhteessa lääkemääräysten kanssa.

Näin ollen riskinä on, että potilas lähetetään kotiin pelkän pilleripurkin kanssa, samalla kun nuoren riski itsemurhaan kasvaa.