Uutiset

Ilta-Sanomat
tuomittiin
Kari Uotin
kunnian
loukkaamisesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Ilta-Sanomien uutispäätoimittajan ja entisen toimittajan sakkoihin ja vahingonkorvauksiin oikeustieteen tohtori, konsultti Kari Uotin kunnian loukkaamisesta. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Ilta-Sanomat kirjoitti heinäkuussa 2004 uutisen otsikolla Vantaan surmatulla yhteyksiä Kari Uotiin? Uutisessa kerrottiin raa'an henkirikoksen tutkinnasta ja todettiin, että uhrilla saattoi olla yhteyksiä Uotiin.

Oikeudessa ei ollut erimielisyyttä siitä, etteivätkö Ilta-Sanomien jutun tiedot olisi pitäneet paikkaansa. Kyse oli siitä, vihjasiko juttu, että Uotilla olisi ollut jotain tekemistä murhan kanssa. Johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka katsoi, että Ilta-Sanomat halusi lisätä levikkiä ja myydä asiat Uotin nimellä ja häntä loukaten.

Käräjäoikeuden ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen. Käräjäoikeuden enemmistö katsoi, että Uoti yhdistettiin kirjoituksessa henkirikokseen tavalla, joka vihjasi hänellä olleen yhteyttä henkirikoksen suorittamiseen. Oikeuden mukaan jutussa annettiin kahta eri rikostutkintaa vuorotellen uutisoimalla epätarkka kuva rikosjuttujen välisestä yhteydestä.