EU lähettää lähes 7 000 sotilasta Libanoniin
Bryssel (STT)
EU-maat lähettävät miltei 7 000 uutta rauhanturvaajaa Libanoniin. Kriisialueelle on tarkoitus siirtää viikon kuluessa ensimmäiset 3 000-4 000 sotilasta, kertoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) Brysselissä perjantaina pidetyn EU:n ulkoministerikokouksen jälkeen.
Kokousta johtanut Tuomioja sanoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen. Hän kuitenkin muistutti, että pysyvä vakaus alueella edellyttää poliittisen ratkaisun saamista ja uutta etenemistä Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessissa.
YK:n rauhanturvaoperaatioon osallistuu kaikkiaan noin 15 000 sotilasta, joista EU-maiden tuella on nyt noin puolet saatu kasaan. Ulkoministerikokouksessa annettujen sitoumusten perusteella unionimaat lähettävät kaikkiaan 5 600 - 6 900 sotilasta Libanoniin, jossa ennestään on jo noin 2 000 rauhanturvaajaa.
Unifil-joukkojen pääryhmä pyritään lähettämään viikon kuluessa.
Kolmessa vaiheessa toteutettavat siirrot kestävät kaikkiaan arviolta 2-3 kuukautta.
Kokoukseen osallistunut YK:n pääsihteeri Kofi Annan ilmoitti pyytäneensä, että Ranska johtaisi joukkoja ensi helmikuun loppuun, jonka jälkeen vastuu siirtyisi Italialle.
Joukoilla on valtuudet tarvittaessa käyttää voimaa rauhan rikkojia vastaan. Tuomioja kuitenkin muistutti, ettei operaatiossa ole kyse rauhaan pakottamisesta.
Vaarat ja valtuudet olivat vahvasti esillä ulkoministereiden keskusteluissa.
- Riskejä on kaikissa rauhanturvatehtävissä, mutta kukaan ei kokenut niitä sellaisiksi, että se estäisi operoinnin Libanonissa, Tuomioja huomautti.
- EU-maat osoittivat tuntevansa vastuunsa. Tämä on selkeä osoitus unionin päättäväisestä tuesta kansainväliselle rauhanturvaoperaatiolle, Tuomioja luonnehti lopputulosta.
Myös Annan kiitti kokousta menestykseksi.
- Eurooppa tarjoaa operaatiolle selkeän selkärangan. Uskottavan joukon kokoaminen voidaan nyt aloittaa.
Hän kertoi, että myös Indonesia, Malesia ja Bangladesh ovat luvanneet antaa rauhanturvaajia. Turkki tekee asiasta päätöksen lähipäivinä.
EU-maiden keskeinen rooli on kuitenkin oleellinen, sillä Israel suhtautuu erittäin nihkeästi eräiden muslimimaiden osallistumiseen.
Annan kuitenkin tähdensi, että operaatioon tarvitaan maita, joilla on vastaavista tehtävistä kokemusta. Käyttöön on saatava parhaat rauhanturvaajat riippumatta siitä, mistä he tulevat.
Tällä hetkellä YK-joukkojen tueksi sijoitettavista merivoimista näyttää olevan ylitarjontaa. Saksan puolustusministeriön tietojen mukaan Saksan lisäksi aluksia ovat tarjonneet Tanska ja Norja. Myös Ruotsi aikoo osallistua operaatioon merivoimia lähettämällä.
Perjantaina Italian ulkoministeri Massimo D´Alema ehdotti YK-joukkoja myös Gazaan, jonne Israel teki taas uuden ilmaiskun vahain perjantaiaamuna.