Siljan henkilöstö pelkää jopa 150 työpaikan siirtyvän pois Turusta
LIISA ENKVIST KIRSI TURKKI, STT
Varustamoyhtiö Tallink aloittaa yt-neuvottelut 260 työpaikan vähentämisestä. Suomessa vähennystarve on 180 henkilöä ja Ruotsissa 80. Vähennykset koskevat Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Tukholmassa sijaitsevien konttorien työntekijöitä.
Yhtiö yhdistää kesäkuussa ostamansa Silja Linen samaan organisaatioon Tallink Finlandin kanssa. Toimintoja tehostetaan karsimalla päällekkäisyyksiä ja hyödyntämällä synergiaedut, yhtiö perustelee. Siljan ja Tallinkin varaus- ja myyntijärjestelmät sovitetaan yhteen asteittain.
Siljan toimitusjohtaja Antti Pankakosken mukaan vielä ei ole päätetty sitä, kuinka vähennykset jakautuvat Siljan ja Tallinkin kesken, tai mikä säästöjen kokonaistavoite on.
Turun konttorissa 150 työntekijää
Tallinkilla on Suomessa yhteensä 700 henkeä maatoiminnoissa. Heistä 500 on Siljan palveluksessa ja näistä 150 työskentelee Turussa, jonne on keskitetty talous- ja tietoliikennetoiminnat. Pankakoski ei halua arvioida, tullaanko Tallinkin kaikki maatoiminnat keskittämään Helsinkiin.
- Käymme läpi kaiken: sen missä on resursseja, ja missä on osaamista, hän muotoilee.
Varsinaisia syitä, miksi toiminnat olisi tarpeen säilyttää Turussa, hän ei kuitenkaan halua eritellä.
Pankakosken mukaan Tallink ei varsinaisesti luvannut, että henkilöstöön ei Silja-kaupan yhteydessä koskettaisi
- Silloin puhuttiin, että laivojen lippuja ei vaihdeta. Kaikista asioistahan ei voi kaupankäynnin ollessa vielä kesken edes keskustella, hän sanoo.
Pankakoski istuu itse Tallinkin johtoryhmässä, ja hänestä on povattu seuraajaa Tallink Finlandin toimitusjohtajalle Keijo Mehtoselle . Toistaiseksi "kaikki istuvat omilla palleillaan" Pankakoski sanoo.
Toimihenkilöunioni pitää kohtuuttomana
Suurin osa henkilöstön vähentämistarpeesta koskee STTK:laiseen Toimihenkilöunioniin kuuluvaa hallinto- ja teknistä henkilöstöä.
TU:ssa saneerausta pidetään ylimitoitettuna, etenkin kun Silja on jo tämän vuoden aikana vähentänyt maahenkilöstöään noin 20 prosentilla. Nyt Suomen maahenkilöstöstä aiotaan vähentää neljännes.
Toimihenkilöunionin puheenjohtajan Antti Rinteen (sd) mukaan liitto aikoo seurata tarkasti, että yt-neuvotteluissa etsitään kaikki keinot irtisanomisten välttämiseksi ja uusien työpaikkojen etsimiseksi.
Rinne toteaa kannanotossaan, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Tallink ei näytä pelaavan reilusti eikä täyttävän lupauksiaan merimiesten palkkakysymyksissä. Nyt sen odotetaan noudattavan suomalaista lainsäädäntöä ja neuvottelukulttuuria.
Liitossa hämmästellään myös Siljan tapaa käyttää vuokratyövoimaa myynnin ja markkinoinnin käynnissä pitämiseksi.
Henkilöstö osasi jo odottaa
Silja Linen Turun maahenkilöstölle yhtiön uuden omistajan Tallinkin ratkaisu ei tullut yllätyksenä.
- Tallinkin Silja-kaupan vahvistumisesta lähtien tätä on jo osattu odottaa, mutta kyllä henkilöstön tunnelmat ovat perjantai-iltana ankeat, sanoo toimihenkilöunionin Turun luottamusmies Markku Siren.
Henkilöstön tiedossa on ollut, että Siljan ja Tallinkin maahenkilöstön osalta on olemassa päällekkäisyyksiä.
Sirenin mukaan henkilöstö pelkää vähennysten koskevan kipeästi Turkua, koska Siljan talous- ja tietoliikennetoiminnat on keskitetty Turkuun. Tallinkilla ei ole Turussa toimintaa. Siljan Turun toimintojen siirto Helsinkiin tai Tallinnaan on henkilöstön mukaan pelättävissä, koska uuden omistajayhtiön toiminnot ovat keskittyneet Helsinkiin ja Tallinnaan.
- Neuvotteluesityksessä mainitaan jo, että osa Siljan toiminnoista on siirtymässä Tallinnaan, Siren kertoo. Jo aiemmin Silja Linen puhelinpalvelutoimintoja on siirretty Tallinnaan.
Perjantain tiedotustilaisuudessa henkilöstö sai Sirenin mukaan varsin vähän tietoa tulevista järjestelyistä. Yt-neuvottelut yhtiössä alkavat 1.9, jolloin työnantajapuoli on luvannut palata perusteisiin ja yksityiskohtiin.