Uutiset

Opiskelijajärjestöt pettyivät

Opiskelijajärjestöt ottivat pettyneinä vastaan budjettiesityksen, joka ei paranna opiskelijoiden sosiaalisia etuja. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY huomautti kannanotossaan torstaina, että opiskelijat unohdettiin budjetissa kokonaan.

HYY muistutti, että opintorahaa on tarkistettu viimeksi vuonna 1992. Sen reaaliarvo on laskenut viidenneksen. Opiskelijajärjestöt ovat tänä vuonna kampanjoineet opintorahan 15 prosentin tasokorotuksen puolesta ja keränneet sitä vaativaan adressiin yli 100 000 nimeä.

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Ilkka Wennberg luonnehti budjettiriihtä "räkäiseksi nauruksi opiskelijoille". Hänen mielestään budjettiesityksellä kasvatetaan opiskelijoiden menoja, ei tuloja. Esitys sisältää opintotuen 7,8 miljoonan euron leikkauksen, eikä elinkustannusten nousua kompensoida opiskelijoille mitenkään.

Kulttuuriministeri Tanja Saarela (kesk) ei saanut riihessä läpi esitystään opintotuen tulorajojen korottamisesta 20 prosentilla. Tätä tavoitetta puolsivat muun muassa Akavan opiskelijavaltuuskunta ja kokoomusopiskelijat. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä haluaa opposition tekevän asiasta välikysymyksen, jos hallitus ei korjaa esitystään.