Uutiset

Ruotsilta laivaston yksikkö
Libanonin rauhaa turvaamaan

JUHANI ROIHA

Pääministeri Göran Perssonin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus haluaa Ruotsin osallistuvan rauhan turvaamiseen eteläisessä Libanonissa YK:n kaavaileman rauhanturvaoperaation mukaisesti.

Ulkoministeri Jan Eliassonin (sd) mukaan YK on toivonut Ruotsilta Israelin ja Libanonin rannikon valvontaa. Tästä syystä Ruotsin hallitus kaavailee 80-miehisen rannikkokorvetti -aluksen lähettämistä paikalle.

Rannikkokorvetti on pienehkö, helppohallintainen ruotsalaisen rannikkopuolustuksen alus.

Ruotsin laivastolla on hallituksen mukaan yksi tällainen alus irrotettavissa heti rauhanturvatehtävään Libanoniin.

Mitään lupauksia ei Ruotsi ole toistaiseksi antanut mahdollisista maavoimien joukko-osastoista. Ruotsilla ei Eliassonin mukaan ole tehtävään irrotettavia sotilaita. Niistä YK on lähettänyt yleisluontoisen tiedustelun kaikille EU-maille.

Toistaiseksi vain Ranska ja Italia ovat antaneet pitävät lupaukset YK:n Libanonin Unifil-joukkojen vahvistukseksi menevistä maajoukoista. Miinanraivaajia paikalle on kuitenkin luvassa Ruotsista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruotsi aikoo tehdä yhteistyötä Libanonissa ainakin Norjan kanssa, jolta on myös tiedusteltu rannikkovalvontapalveluja. Operaatiolle Ruotsi laskeskelee puolen vuoden keston.

Valtiopäivien vielä hyväksyttävä

Ruotsin valtiopäivien on vielä hyväksyttävä hallituksen ehdotus. Valtiopäivien EU-valiokunta tukee hanketta, josta se keskusteli torstaina.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään perjantaina Brysseliin keskustelemaan EU:n osallistumisesta YK:n rauhanturvaoperaatioon. YK:n pääsihteeri Kofi Annan osallistuu EU:n ulkoministeri-tapaamiseen.

Ruotsin ulkoministeri Jan Eliasson sitä vastoin matkustaa perjantaina YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan ominaisuudessa New Yorkiin eikä ole läsnä Brysselin-kokouksessa. Eliassonin tilalla Brysselissä on kabinettisihteeri Hans Dahlgren .

Ruotsilla on paraikaa kansainvälisissä rauhanturvatehtävissä yhteensä 1026 sotilasta - muun muassa Afganistanissa, Kosovossa, Liberiassa ja Kongo-Kinshasa/Gabonissa.

Ruotsin maanpuolustuksen budjetti on jo tyhjä rauhanturvan osalta. Puolustusministeri Leni Björklundin mukaan Libanonin-operaatio on rahoitettava erityistä tietä. Arvioitu summa on noin 11 miljoonaa euroa.

Matti Vanhasen (kesk) hallitus esitti viikko sitten Suomen osallistumista Libanonin rauhanturvaamiseen vahvennetun komppanian voimin, mikä tarkoittaa noin 200-250 sotilasta. Operaatioon osallistuminen on Suomelta yhä avoin. Asiasta päättää eduskunta.