Talous

Rehutehtaan osto Venäjältä kariutui

JORMA PIHLAVA

Lännen Tehtaiden ja Raision yhteisyrityksen ZAO Skandic Feedin rehutehdasosto Luoteis-Venäjältä on peruuntunut.

Yhtiöt ilmoittivat kaupan peruuntumisesta torstaina pörssitiedotteella. Sen mukaan venäläinen myyjäosapuoli on perusteettomasti kieltäytynyt viemästä kauppaa päätökseen kauppakirjassa sovitulla tavalla.

Kaupasta oli sovittu jo maaliskuussa ja sille oli Venäjän kilpailuviranomaisten hyväksyntä.

Lännen Tehtaiden toimitusjohtaja Matti Karppinen suhtautuu tilanteeseen realistisesti. Hän ei jää murehtimaan, vaan toteaa, että Lännen ja Raision yhteisyritys tavoittelee, kuten tähänkin saakka, merkittävää markkinaosuutta Luoteis-Venäjän kasvavilla rehumarkkinoilla. Kaupan peruuntuminen on vain hidaste.

- Tapahtunut mikä tapahtunut. Tällaista voi kai kutsua Venäjän riskiksi. Nyt me etsimme jälleen ostettavaa rehuteollisuutta Venäjältä.

Karppinen myöntää peruuntuneen rehutehdaskaupan teettäneen turhaa työtä ja aiheuttaneen turhia kuluja, mutta hän kääntää asiasta valoisan puolen päälle päin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tätä kutsutaan oppimiseksi. Ja olemme oppineet aika hyvin tuntemaan paikalliset rehutehtaat. Emme lähde suinkaan nollapisteestä etsiessämme uutta ostettavaa.

Riitauttamista mietitään

Raision Rehu & Mallas -yksikön johtaja Leif Liedes on samoilla linjoilla kuin Karppinen.

- Valitettava asia. Paljon meni aikaa ja jonkin verran rahaakin, mutta ei hukkaan. Tehdystä työstä on paljon hyötyä jatkossa, hän sanoo.

Mitään vihiä kaupan peruuntumisesta suomalaisyritys ei ennalta saanut. Peruuntuminen paljastui tilanteessa, jossa lopullinen kauppa piti tehdä ennalta sovitun aikataulun mukaan. Ostaja oli kuvaannollisesti maksuvalmis shekki taskussa viemässä kaupan päätökseen saadessaan kuulla, ettei kauppaa synnykään.

Mahdollisuutta riitauttaa kaupan peruuntuminen on alustavasti mietitty. Karppinen ei halua tätä vaihtoehtoa pitemmälle kommentoida. Liedes toteaa, että kyseessä on selvä sopimusrikkomus ja että mahdolliset jatkotoimet arvioidaan vielä.

Maaliskuussa tehdyn sopimuksen mukaan Lännen ja Raision tasaosuuksin omistama yhteisyritys ZAO Scandic Feed hankki määräysvaltaansa rehuja valmistavan ja markkinoivan ZAO Tosno Feed Factoryn. Kauppahintaa ei julkistettu.

Päätuotteenaan siipikarjan rehuja valmistavan ZAO Tosno Feed Factoryn liikevaihto vuonna 2005 oli noin 10 miljoonaa euroa ja tulos lievästi positiivinen.Tehdas sijaitsee Tosnon kaupungissa lähellä Pietaria.