Talous

Koneteknologiakeskus joutui rahoituskriisiin

TS/Timo Jerkku<br />Koneteknologiakeskus Turku Oy on ajautunut syvään rahoituskriisiin, sillä yritykset eivät ole olleet kiinnostuneita koulutuksesta. Vesa Lindroos särmäsi keskuksessa torstaina.
TS/Timo Jerkku
Koneteknologiakeskus Turku Oy on ajautunut syvään rahoituskriisiin, sillä yritykset eivät ole olleet kiinnostuneita koulutuksesta. Vesa Lindroos särmäsi keskuksessa torstaina.

PEKKA HAKANEN

Turun kaupungin, Turun Aikuiskoulutussäätiön ja teknologiateollisuuden omistama Koneteknologiakeskus Turku Oy on ajautunut syvään rahoituskriisiin. Koneteknologiakeskuksen toimitusjohtaja Leo Sutela myöntää suoraan, että yhtiön rahoitus ei ole toteutunut odotetulla tavalla.

- Rahoituksen suhteen on tehty arviointivirhe, Sutela sanoo.

Akuutin likviditeettikriisin välttämiseksi Turun kaupunginhallitus on myöntänyt Koneteknologiakeskukselle 160 000 euron lisävaltuutuksen lainanottoon. Sutela sanoo, että tällä rahalla keskus pärjää jokusen kuukauden.

Yhtiötä suunniteltaessa laskettiin, että keskuksen laskutus nousisi vuodessa 1,7 miljoonaan euroon. Laskutus on kuitenkin jäänyt murto-osaan arvioidusta.

Sutela selittää huonoa tulokertymää laitehankintojen viivästyksillä. Kun koneita ei ole ollut käytössä, ei niistä ole luonnollisesti voinut kertyä tuloja.

Yrityskoulutus ei kiinnosta

Koneteknologiakeskuksen tulevaisuuden kannalta paljon vakavampi uhka on yritysten nihkeä suhtautuminen tarjolla olevaan koulutukseen. Suunnitelmien mukaan keskuksen laskutuksesta kolmasosa tulisi oppilaitoksilta ja loput yrityksiltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oppilaitoksien osalta suunnitelmat ovatkin toteutuneet. Sutela kertoo, että oppilaitoksilta saaduilla maksuilla Koneteknologiakeskus kykenee maksamaan vuokransa.

Yritysten koulutustarpeessa tehtiin kuitenkin arviointivirhe, sillä iso osa yritysten koulutuksesta tapahtuu oppilaitoksien eli yleensä Aikuiskoulutuskeskuksen kautta. Yritykset maksavat koulutuksesta AKK:lle, joka taas ostaa käyttötunteja Koneteknologiakeskukselta.

Yrityksille räätälöidyt ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ja koulutusprojektit ovat jääneet toteutumatta ja näin käynee jatkossakin. Rahoitusvaikeuksista antamassa tiedotteessa Koneteknologiakeskus toteaa yksiselitteisesti: "On ilmeistä, että jälkimäinen osa suunnitelmasta (eli yrityksille suoraan tarjottu koulutus) jää toteutumatta lähes kokonaan". Käytännössä tämä tietää noin 0,5 miljoonan euron lovea Koneteknologiakeskuksen tuloihin.

Yrityslaskutus 50 000 euroa

Sutela ei paljasta yrityslaskutuksen tarkkaa määrää. Hänen mukaansa kuukausilaskutus on kuitenkin lähestymässä 50 000 euroa.

Oppilaitos- ja yrityskoulutuksen ohella Koneteknologiakeskus kerää tuloja yrityksille myytävästä projekti- ja palvelutoiminnasta. Suunnitelman mukaan keskuksen pitäisi kerätä noin puolet tuloistaan yrityksille myytävistä palveluista.

Koneteknologiakeskuksella on kolme suurta menoerää eli vuokrat, palkat ja koneista maksetut vuokra- eli leasingmaksut.

Koneteknologiakeskuksen laitehankinnat ovat myös poikineet riitoja. Markkinaoikeus käsittelee parhaillaan Koneteknologiakeskuksen hankkimasta robottiasemasta syntynyt kiistaa.