Uutiset

Elias Tillandz on Suomen kasviopin isä

TS/<br />Kuva Elias Tillandzin vuonna 1683 ilmestyneestä kasvikuvastosta Icones novae.
TS/
Kuva Elias Tillandzin vuonna 1683 ilmestyneestä kasvikuvastosta Icones novae.

KATRI KANGAS

BioCity Turun julkaisupalkinto parhaista tiedeartikkeleista on nimetty Turun Akatemian professorin Elias Tillandzin (1640-1693) mukaan. Tillandzin valinnan Akatemian professoriksi katsotaan merkinneen omiin havaintoihin perustuvan eli empiirisen luonnontieteen alkua Suomessa.

Elias Erici Tillandz syntyi Ruotsissa ja aloitti opintonsa Turun Akatemiassa vuonna 1659. Turun Akatemian lisäksi hän opiskeli Uppsalan yliopistossa ja Hollannissa Leidenin yliopistossa, jossa valmistui hänen väitöskirjansa De Atrophia ( Atrofia , 1670). Pian tämän jälkeen hänet valittiin Akatemian lääketieteen professoriksi. Tillandz oli tuohon aikaan myös Turun ainoa lääkäri ja ainoa akateemisen koulutuksen saanut lääkäri Suomessa.

Tillandzia pidetään Suomen kasviopin isänä. Hän julkaisi ensimmäisen suomalaisen kasvikirjan Catalogus Plantarum vuonna 1673.

Toinen, 536 kasvia sisältävä kuvitettu versio ilmestyi kymmenen vuotta myöhemmin. Toisessa painoksessa luetellaan latinankielisten nimien lisäksi myös ruotsinkieliset ja suomenkieliset nimet sekä satunnaisesti kasvien kasvupaikka ja ominaisuuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 1683 ilmestyi toinen Tillandzin suuri kasvikuvasto Icones novae.

Tillandz teki kesäisin retkiä Ruissaloon ja Turun ympäristöön tutkien ja keräten kasveja. Talvisaikaan hän kasvatti arkoja ulkomaisia kasveja kotonaan.

Tillandzin katsotaan myös olleen ensimmäinen lääkekehitystyötä tehnyt tutkija Suomessa. Hän oli kiinnostunut kasvien käytöstä rohtona ja professorin viran lisäksi valmisti lääkärintoimessaan tarvitsemansa lääkkeet itse. Tillandzin aloitteesta Akatemian yhteyteen perustettiin vuonna 1678 kasvitieteellinen puutarha. Turun palon 1827 jälkeen puutarha siirrettiin Helsinkiin.

Tillandz oli alkuperäiseltä sukunimeltään Tillander, mutta tiettävästi otti haaksirikosta maihin (till lands) pelastuttuaan sukunimekseen Tillandz.