Uutiset

Koulu työntää tytöt ahtaaseen muottiin

Helsinki,
(STT)

Tytöt saavat koulussa parempia arvosanoja kuin pojat mutta jäävät muuten helposti alakynteen jo koulumaailmassa. Opettajat hyväksyvät pojilla "terveen laiskuuden" ja suovat erityishuomiota lahjakkaille pojille. Tyttöjen menestymistä pidetään normaalina ahkeruutena.

Tutkija Elina Lahelman mukaan tyttöjen koulutaivalta mutkistaa myös sukupuolesta johtuva kiusaaminen ja häirintä, johon tottumisesta tulee yläkoulussa suorastaan osa tyttöjen ammattitaitoa. Pojat hallitsevat koulujen äänitilaa ja voivat kontrolloida esimerkiksi tyttöjen äänenkäyttöä matkimalla ja pilkkaamalla naiselliseksi miellettyä puhetta.

Lahelman artikkeli aiheesta on julkaistu Naisten äänioikeuden satavuotisjuhlakirjassa Sukupuolen politiikka. Lahelma osallistui tutkimukseen, jossa samojen nuorten kokemuksia kerättiin kouluissa 1990-luvun puolivälissä, myöhemmin 18-20-vuotiaina ja lopulta 23-24-vuotiaina.

Lahelman mukaan peruskouluihin tarvittaisiin tasa-arvosuunnitelma.

Lisäksi nykymallilla tyttöjen koulumenestys ei näy enää työelämässä. Media kantaa kortensa kekoon syyllistämällä nuoria naisia menestymisestä.