Uutiset

Nuoria naisia kannustettava
edelleen papa-seulontoihin

Kohdunkaulan syöpää ehkäistään edelleen varmimmin papa-seulonnoilla, ja etenkin nuoria naisia on kannustettava osallistumaan niihin. Papilloomavirusta vastaan kehitetyt rokotteet eivät korvaa tehokasta seulontaa. Rokotteiden syöpää ehkäisevästä tehosta saadaan näyttö vasta vuosikymmenten kuluttua.

Tutkimusten mukaan alle 40-vuotiaiden naisten heikko osallistuminen seulontoihin on noussut ongelmaksi, joka näkyy jatkuvana kohdunkaulan syöpien ilmaantumisen lisääntymisenä juuri nuorten naisten ikäryhmässä. Nuorten sairastumisriskiä on lisännyt myös seksikäyttäytyminen ja nuorten naisten tupakointi. Onneksi kuolleisuus tähän syöpään ei ole kasvanut samaa vauhtia tässäkään ikäryhmässä.

Käytännöt kohdunkaulan syövän taudinmäärityksessä, hoidossa ja seurannassa ovat olleet vaihtelevia eri puolilla maata. Toisaalta on ollut laiminlyöntejä, toisaalta ylihoitoa. Myöskin laatu on ollut epätasaista. Nyt tuore Käypä hoito -suositus linjaa näitä asioita valtakunnallisesti, sanoo suositukset laatineen työryhmän puheenjohtaja, dosentti Pekka Nieminen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

HPV-rokotteet eivät ole syöpärokotteita

Papilloomaviruksen on osoitettu olevan tärkein yksittäinen tekijä kohdunkaulan solumuutosten taustalla. Vaikka markkinoille tulevat rokotteet viruksen hankalimpia muotoja vastaan tuntuvat lupaavalta, Nieminen varoittaa tekemästä hätiköityjä päätöksiä hyvän seulontajärjestelmän tuhoamiseksi.

Rokotteet ovat tehokkaita tiettyjä papilloomaviruksia vastaan, mutta kyse ei ole syöpärokotteista. Näyttö niiden tehosta kohdunkaulan syövän ehkäisyssä saadaan vasta vuosikymmenten kuluttua, kun nyt rokotetut ovat 35-vuotiaita, sanoo Nieminen.

Seuranta hoidon jälkeen tärkeää

Seulonta säästää kustannuksia, mutta rokotteet ovat ainakin aluksi kalliita. Rokote on myös annettava nuorille jo ennen sukupuolielämän aloittamista. Nieminen pelkääkin, että rokotepuheista saattaa olla nyt enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun puhutaan syöpärokotteesta, unohdetaan pian kondomit ja seulonnat.

Kohdunkaulan syövän hoidossa riittää useimmiten yksi hoitokerta, mutta seuranta hoidon jälkeen on tärkeää.

Jos nuorella naisella havaitaan lieviä solumuutoksia, voidaan täysin turvallisesti jäädä seuraamaan tilannetta, sillä useimmiten ne paranevat nuorilla itsestään, sanoo osastonylilääkäri Merja Yliskoski Keski-Suomen keskussairaalasta.

Tarpeettomiakin hoitoja tehdään

Tarpeettomista hoidoista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Niitäkin tehdään meillä vielä valitettavan paljon, sanoo tutkimusjohtaja Ahti Anttila Suomen Syöpärekisteristä. Vain yksi kolmasosa syövän esiasteista kehittyy syöväksi elämän aikana.

Esiaste ei kehity syöväksi myöskään erityisen nopeasti, joten seulonta viiden vuoden välein on Anttilan mukaan aivan riittävä. Jokavuotiset papa-kokeet omalla gynekologilla ovat tarpeettomia, ellei ole jotain erityistä syytä tiheään seulontaan.