Uutiset

Porvarit tavoittelevat ääniä demareiden aseilla Ruotsissa

TS/Juhani Roiha<br />Kokoomuksen puoluejohtaja Fredrik Reinfeldt (vas.), keskustan Maud Olofsson, kristillisdemokraattien johtaja Göran Hägglund ja kansanpuolueen Lars Leijonborg esittelivät yhteisen vaalimanifestin keskiviikkona Gustavsbergissä Tukholman lähellä.
TS/Juhani Roiha
Kokoomuksen puoluejohtaja Fredrik Reinfeldt (vas.), keskustan Maud Olofsson, kristillisdemokraattien johtaja Göran Hägglund ja kansanpuolueen Lars Leijonborg esittelivät yhteisen vaalimanifestin keskiviikkona Gustavsbergissä Tukholman lähellä.

PÄIVI OJANPERÄ

Ruotsin porvariliittouman neljä puoluetta - kokoomus, kansanpuolue, kristillisdemokraatit ja keskusta - esittelivät keskiviikkona yhteisen vaalimanifestin, joka lupaa lisää rahaa työllistämiseen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Yhteensä porvaripuolueiden ehdottamat uudistukset maksaisivat vajaat kolme miljardia euroa. Hallituspuolue sosiaalidemokraattien viime perjantaina julkistettu manifesti sisälsi uudistuksia noin 3,2 miljardin euron arvosta.

Porvaripuolueiden listalla on vain joitakin esityksiä, joille ei ole olemassa rahoitusta. Oikeistoblokkia on usein syytetty vastuuttomasta talouspolitiikasta. Nyt kokoomuksen puoluejohtaja Fredrik Reinfeldt käänsi asetelmat huomauttamalla, että sosiaalidemokraattien lupaukset ovat epämääräisiä, koska niiden aikataulua ja hintaa ei ole tarkasti määritelty manifestissa.

Yhteinen 30-sivuinen vaalimanifesti on myös osoitus siitä, ettei oikeistoa enää voi syyttää hajanaisuudesta.

Porvarit panostavat erityisesti nuorten työllistämiseen, jota halutaan edistää muun muassa puolittamalla 19-24-vuotiaiden työnantajamaksut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiistaa kiinteistöverosta

Oikeistopuolueet ovat päässeet sopuun monissa asioissa, mutta keskustelu kiinteistöveron poistosta muuttui soutamiseksi ja huopaamiseksi kesän mittaan. Puolueiden yhteisen esityksen mukaan kiinteistövero jäädytetään nyt vuoden 2006 tasolle, kun sosiaalidemokraatit päättivät osallistua taistoon omakotitaloasukkaiden äänistä jäädyttämällä veron vuoden 2005 tasolle.

Loppujen lopuksi ruotsalaiset saavat siis maksaa korkeampaa kiinteistöveroa, jos äänestävät porvareita. Oikeiston tavoitteena on poistaa valtion perimä kiinteistövero kokonaan aikaisintaan 2008 ja korvata se alhaisemmalla kunnallisella maksulla. Myös tuloverotusta aiotaan keventää niin, että palkansaajien käteen jäisi keskimäärin runsaat 100 euroa nykyistä enemmän kuukaudessa.

Keskusta on ottanut huolekseen ympäristön suojelun. Keskustan puoluejohtaja Maud Olofsson esitteli ympäristöohjelman, jonka tavoitteena on paitsi edistää kestävää kehitystä liki 400 miljoonalla eurolla ensi hallituskaudella, myös houkutella taakse lisää nuoria. Yleensä porvarit eivät ole juuri esiintyneet ympäristön suojelijoina.

Perhepolitiikkaa jäi vielä porvarien manifestin ulkopuolelle, sillä siitä puolueet eivät päässeet sopuun.

Fredrik Reinfeldt on uusimman mielipidemittauksen mukaan uskottavin puoluejohtaja. 49 prosenttia äänestäjistä luottaa Reinfeldtiin johtajana, kun Göran Perssonin puolella on 37 prosenttia.