Uutiset

Työttömyys maksaa valtiolle vuosittain
kaksi miljardia

ANTTI PULKKINEN

Työttömyyden hoitoon kuluvat kustannukset ovat valtiolle vuosittain lähes kaksi miljardia euroa. Tämä summa saadaan, kun lasketaan yhteen kaikki työhallinnon menot.

- Puolet menoista nielee työmarkkinatuki. Muutenkin valtaosa menoista kuluu työvoimapolitiikan toteuttamiseen, joten voi sanoa, että työttömyys maksaa vuodessa valtiolle lähes kaksi miljardia, selvittää viestintäpäällikkö Helinä Tuominen työministeriöstä.

Ministeriön mukaan työvoimatoimistoissa oli heinäkuun lopussa 271 000 työtöntä työnhakijaa.

Määrä on lähes 26 000 vähemmän kuin edellisvuonna.

- Työttömiä lasketaan kuitenkin kahdella tapaa. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömien määrä oli samana aikana 179 000, Tuominen muistuttaa.

Sitä, mitä yksittäinen työtön valtiolle vuodessa maksaa, Tuominen ei lähde arvioimaan.

- Siihen vaikuttaa niin monta tekijää. Esimerkiksi se, onko henkilö työttömyyskassan jäsen, onko työttömyys pitkittynyt tai osallistuuko henkilö työllistämistoimenpiteisiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtion ja kuntien osallistuminen työmarkkinatuen ja toimeentulotuen kustannuksiin muuttui tämän vuoden alusta. Ennen valtio maksoi työmarkkinatuen ja kunnat toimeentulotuen, mutta nyt kumpikin maksaa kummastakin puolet.

Tuominen näkee kehityksen myönteisenä.

- Ennen kunnille saattoi olla edullisempaa pitää ihmiset työttöminä, koska työmarkkinatuki maksettiin kokonaan valtion varoista. Tämä muutos kuitenkin kannustaa kuntia työllistämään ihmisiä.

Työllistäminen kannattaa

Tuominen myöntää, että aktiivinen työvoimapolitiikka ei ole ilmaista.

- Lyhyellä tähtäimellä pelkkä tukien maksaminen voisi olla kannattavampaa kuin töiden ja koulutuksen järjestäminen työttömille. Työttömyysturvahan maksetaan kuitenkin siihen päälle.

Hän kuitenkin muistuttaa, että pidemmän päälle työllistämistoimenpiteet ovat kannattava investointi, joka maksaa itsensä takaisin.

- Eihän niitä muuten tehtäisi. Kun henkilö palaa työelämään, niin hän tuo tuloveroja. On aina kannattavampaa, että ihminen vetää itse rattaita kuin istuu vain kyydissä, Tuominen vertaa.

Työllisyydellä on hänen mukaansa myös ihmisille itseisarvoa.

- Tiettyjä asioita ei voi mitata rahassa. Kuka tahansa haluaa kokea itsensä hyödylliseksi.