Talous

Kemikalioiden määrä
on tippunut alle sataan

TS/Eeva Suojanen<br />Uskolliset hyvät asiakkaat ovat tämän työn parhaita puolia, sanoo Tuulikki Tuominen (vas.) Eila Kärkkäiselle.
TS/Eeva Suojanen
Uskolliset hyvät asiakkaat ovat tämän työn parhaita puolia, sanoo Tuulikki Tuominen (vas.) Eila Kärkkäiselle.

Eeva Suojanen

Kemikalioala uhkaa Suomessa kuihtua, sillä alalla tapahtuneet mullistukset ovat vähentäneet kosmetiikkayrittäjien määrän jo alle sataan. Suomen kosmetiikkayrittäjien yhdistyksessä on tällä hetkellä vain nelisenkymmentä jäsentä. Yhdistykseen järjestäytyneitä on puolet kauppiasta.

Suomen Kosmetiikkayrittäjien puheenjohtaja Sari Leppänen Nurmijärveltä muistuttaa, että alalla on koettu monia muutoksia. Aikaisemmin kemikalio oli enemmän yleisliike, jossa myytiin pesupulveritkin.

Nyt kosmetiikkaa saa ruokakaupasta tai postimyynnistä. 1990-luvulla lama lopetti myös runsaasti kosmetiikkakauppoja. Isot ketjut valtaavat alaa ja tuovat uusia haasteita uhanlaiselle alalle.

- Toisaalta linja on selkeytynyt: kemikalioista on tullut kosmetiikan erikoisliikkeitä, joista saa myös meikki- tai kosmetologipalveluita. Yksityisen kaupan valttikortti on palvelu. Me emme voi kilpailla hinnoilla, eikä enää sarjapolitiikallakaan.

Puheenjohtaja Leppäsen mukaan huoli yrityksen jatkumisesta on alan yhteinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jäsenkunta on naisvaltaista ja ikääntynyttä. Jatkajia ei ole helppo löytää, sillä liikkeen ostaminen on iso investointi. Perusvarastot ovat hintavia. Uutta jäsenkuntaa haluamme niistä, joilla on hoitola ja sen yhteydessä kauppaliike.

Loimaa pian ilman kosmetiikkakauppaa

Loimaalainen kauppias Tuulikki Tuominen aikoo jäädä eläkkeelle, mutta iloinen ajatus tuottaa myös stressiä.

    Kosmetiikkakaupalle ei toistaiseksi ole jatkajaa.

- Tytärtä toivoin jatkajaksi, mutta sukupolvenvaihdos tällaisessa yrityksessä on vaikea ja liian kallis. Eikä tähän ketä tahansa voi ottaa: kosmetiikkamyymälä on erikoisliike, jossa yrittäjällä pitää olla hyvä koulutus ja vankka sitoutuminen työhön. Tämä on elämäntapayrittämistä.

- Sukupolven vaihdoksen helpottamiseksi pitäisi verotusta muuttaa, Tuominen esittää.

Tuomisen kauppiasura kosmetiikkaliike ja meikkistudio Elmiran tiskin takana on Suomen pisimpiä ja toistaiseksi kestänyt 45 vuotta. Jos hän joutuu lopettamaan yrityksen ilman jatkajaa, jää Loimaa kauneusalaan erikoistunutta kauppaliikettä köyhemmäksi.

- Parhaimmillaan Loimaalla oli kymmenkunta alan liikettä, nyt vain tämä yksi.

Tuulikki Tuominen kaipaa nuoria riskinottoon ja yrittämään, vaikka se tietää pitkiä työpäiviä. Hän on kokenut järjestöissä toimimisen hyödylliseksi niin tiedollisesti kuin taidollisesti.

Räväkkä yksityisyrittäjä on ollut aktiivisesti mukana oman erikoisalansa järjestössä sekä yrittäjäjärjestössä, ja on erityisen innokas naisyrittäjyyden puolestapuhuja ja tukija.

Ansioista tuli viisi vuotta sitten Suomen yrittäjien timanttiristi, ensimmäinen naisyrittäjälle annettu.

- Kannustan naisyrittäjiä yhteiseen toimintaan. Se kasvattaa, antaa tietoa ja tukea, esiintymiskokemusta ja itseluottamusta. Ja ihania ystäviä, Tuominen hehkuttaa.