Talous

Helsingin pörssi vahvassa
nousuvedossa

Helsingin pörssi oli torstaina vahvassa vedossa. Suunta ei kuitenkaan tullut Suomen markkinoilta, vaan kaikki eurooppalaiset suurpörssit sekä New Yorkin pörssit olivat nousussa Yhdysvaltain korkopäätöstä odotellessa.

Helsingin OMXH-yleisindeksi loikkasi 2,1 prosenttia 8 409 pisteeseen. Portfolioindeksi kohosi hiuksen hienosti enemmän, 2,3 prosenttia. Etenemistä oli laajalla rintamalla, sillä 91 osaketta nousi ja vain 22 laski.

Vaihtoa kertyi kohtuulliset 1 040 miljoonaa euroa.

Nokia paransi 1,58 prosenttia 15,45 euroon. Tulos jäi alle pörssin keskiarvon. Muut kymmenen vaihdetuinta niittasivat kunnon nousulukemat kaksi senttiä pudonnutta Orionia lukuunottamatta. Teräsyhtiöille päivä oli valoisa, sillä sekä Rautaruukki että Outokumpu kirjasivat vajaan 5 prosentin tuloksen omistajiensa taskuihin.

Kukkona hääri kuitenkin juankoskelainen kartonkivalmistaja Stromsdal , josta on tullut jonkinlainen pörssin Jekyll ja Hyde. Keskiviikkona raju syöksy alas, torstaina yhtä kova ampaisu ylös. Prosentteina päivän tulos oli +12.

Stromsdal sai kauppa- ja teollisuusministeriöltä investointitukea, minkä Stromsdal toivoo auttavan rahoitusneuvotteluissa. Yhtiökokouksen pitänyt Stromsdal ilmoitti jatkavansa suunnattua osakeantiaan, mikä antaa lisäaikaa neuvotteluille yhtiön kassakriisin laukaisemiseksi.

Niin ikään kovasti heiluva Technopolis otti kuitenkin ykköstilan 13,5 prosentin plussallaan. Citycon ja Tamfelt pääsivät yli 7 prosentin.

Laskijapuolella oli hiljaista. Ainoastaan Ilkka miinusti selvät 7,7 prosenttia.