Uutiset

Säähavainnot lentokentällä
päättyvät viikonloppuna

LAURI INNA

Vuodesta 1955 Ruskon lentokentällä tehty SYNOP-säähavainnointi päättyy heinäkuun alussa.

  Kahdeksan kertaa vuorokaudessa ihmisvoimin suoritettava havainnointi lakkautetaan säästösyistä. Lentoasema on myynyt kyseiset palvelut Ilmatieteen laitokselle 17 500 euron vuosihintaan.

Havaintojen poistuminen ei miellytä kentän säähenkilöstöä, joiden mukaan henkilöstön parhaimmillaan yli 40 vuoden työkokemukselle ei anneta juurikaan arvoa.

Turun lentokentällä havainnointi on työllistänyt kuutta henkilöä osa-aikaisesti.

- Kyse on kahvirahoista. Emme vielä tiedä, kuka tulevaisuudessa kertoo esimerkiksi lumen syvyyden tai jakaa tietoa hellesäästä, toteaa Turun lentoaseman säävastaavana toimiva lennonvarmistusvirkailija Jouko Saxen .

Koneet korvaavat

Turun kanssa saman kohtalon jakavat myös Jyväskylän, Lappeenrannan ja Tampereen lentoasemien havaintoasemat. Ilmatieteen laitoksen mukaan koko miehitettyjä SYNOP-havaintoasemia on purettu vauhdilla, ja aiemmasta 50 havaintopaikasta ainoastaan kymmenkunta on jäljellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Turun kentällä loppuu mekaaninen havainnointi, mutta automaatti jauhaa tuloksia edelleen. Alueen yleistä palvelutarkoitusta jatkaa Artukaisten automaattiasema, josta saadaan havainnot GPRS:n välityksellä kymmenen minuutin välein, sanoo projektipäällikkö Pertti Valkovuori Ilmatieteen laitokselta.

Valkovuoren mukaan laitoksella ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa lentoasemien sääpalveluita. Nykyisen linjan mukaan ihmisen tekemistä havainnoista ollaan luopumassa, koska koneet mahdollistavat tiheämmän havainnoinnin.

Koko pallon sää

Kolmen tunnin välein samanaikaisesti kaikkialla maailmassa tehtävillä SYNOP-havainnoilla luodaan säärunko koko maapallolle.

- Perinteisin menetelmin saatavat tiedot luovat sääpohjan, josta jalostetaan esimerkiksi lento-, meri- tai vaikka maataloussää. Täältäkin usein kysellään säätietoja useisiin tarkoituksiin, maalausurakoista laivan lastin purkamiseen, Saxen kertoo.

Saxen on huolissaan myös pitkän aikavälin perinteisin keinoin tehtävän säähavainnoinnin lakkauttamisesta. Nopeat ja herkät sähkömittarit reagoivat esimerkiksi asfalttikentältä tuleviin lämpöpuuskiin.

- Pitkäaikaiset samalta paikalta tehdyt havainnot ovat kultaakin kalliimpaa.