Terveydenhuoltoon yhteiset hoito-ohjeet
OSSI RAJALA
Tulevaisuudessa Varsinais-Suomessa saadaan samaan vaivaan samat hoito-ohjeet riippumatta siitä, missä terveyskeskuksessa asioidaan.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käynnistämän Hoitoreitit-kehittämishankkeen tavoitteena on, että maakunnan terveyskeskukset pystyvät tarjoamaan potilaille entistä tehokkaampaa hoitoa yhteisten, korkeatasoisten ohjeiden avulla. Näitä yhteisiä ohjeita kutsutaan hoitoketjuiksi, ja ne tulevat kertomaan lääkäreille ja sairaanhoitajille, miten potilaita voi parhaiten hoitaa.
Hoitoketjuja varten sairaanhoitopiiri kokoaa yhteensä 35 sairauden, vaivan tai muun terveydenhoitoon liittyvän aiheen tuoreimmat tiedot internetiin. Netistä maakunnan terveydenhoitohenkilökunta voi käydä helposti ja nopeasti lukemassa hoito-ohjeita potilaitaan varten.
- Potilaat voivat saada usein eri lääkäreiltä erilaisia ohjeita, mutta hoitoketjujen avulla tästä ilmiöstä yritetään päästä eroon, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Turkka Tunturi .
Internet-ohjeiden tekemisestä huolehtivat kunkin alan huipputekijät, joten tietojen pitäisi olla parasta mahdollista laatua.
Hoitoketjujen yhtenä tavoitteena on myös säästää rahaa. Yhdenmukaisten hoitokäytäntöjen vakiintuessa turhat lääkärissäkäynnit ja tutkimukset vähentyvät, mikä säästää rahan lisäksi myös henkilökunnan aikaa.
- Tämä hanke maksaa noin miljoona euroa, mutta uskon sen maksavan itsensä moninkertaisena takaisin, Tunturi toteaa.
Julkisen terveydenhuollon lisäksi myös yksityisellä puolella työtä tekevät terveysalan ammattilaiset saavat hoitoketjut käyttöönsä.
Ketju katkeamattomaksi
Nimensä mukaisesti hoitoketjut pyrkivät huolehtimaan potilaasta siten, että hoito etenee sujuvasti alusta loppuun ilman katkoksia. Verkkoon tulevaan tietopalveluun lisätään myös sellaisten järjestöjen ja säätiöiden yhteistietoja, jotka voivat auttaa potilasta vielä sen jälkeen, kun hänen ei enää tarvitse käydä terveyskeskuksessa.
Tehokkaampaa hoitoa saavien potilaiden lisäksi uudistuksesta hyötyvät myös esimerkiksi nuoret lääkärit.
Terveydenhoidon taso saattaa varsinkin kesäisin laskea, koska hoitotyötä tekevät vielä hieman kokemattomat kesäsijaiset. Yhteiset ohjeet helpottavat nuorten työntekijöiden työskentelyä, mutta hoitoketjuista on apua toki myös kokeneemmille.
- Esimerkiksi pienet yksityiskohdat voivat kiireessä helposti unohtua. On hyvä olla sellainen paikka, josta tiedot löytyvät hätätilanteessa 15 sekunnissa, sanoo Paimio-Sauvo terveyskeskuksen lääkäri Tiia Virtanen .
Tähän mennessä valmiina ovat rintasyövän, lasten ruoka-allergian, diabeteksen, astman, ja nuorten syömishäiriöiden hoitoketjut. Loput ketjut on tarkoitus saada valmiiksi viimeistään vuoden 2007 loppupuolella.
Hoitoketjuihin tehdään myös kansalaisille näkyvä potilaan polku -osio, jossa selitetään hoitotoimenpiteisiin liittyviä asioita. Sairaanhoitopiiri julkaisee ensimmäisiä potilaan polku-sivuja loppukesällä.