Uutiset

Israelin joukot saartoivat Gazan

LK/REUTERS<br />Palestiinalainen tyttö säikähti tiistaina Gazassa räjähtänyttä pommia. Autoon asennettu pommi tappoi silminnäkijöiden mukaan yhden Hamasin sotilaan.
LK/REUTERS
Palestiinalainen tyttö säikähti tiistaina Gazassa räjähtänyttä pommia. Autoon asennettu pommi tappoi silminnäkijöiden mukaan yhden Hamasin sotilaan.

Sotilaallinen jännitys Israelin ja palestiinalaisten välillä kiristyi entisestään tiistaina, kun Israelin joukot piirittivät Gazan kaistan. Tarkoituksena on painostaa palestiinalaisryhmät vapauttamaan viikonvaihteessa siepattu israelilaisranskalainen sotilas.

Gazan rajalle saapui tuhansia israelilaissotilaita. Kaikki rajanylityspisteet ja merialueet suljettiin, eikä alueelle voida viedä lainkaan elintarvikkeita, lääkkeitä tai muuta tavaraa. Myöskään kalastusalukset eivät pääse liikkumaan. Israelin pääministeri Ehud Olmert arvioi, että polttoaine saattaa lähipäivinä loppua Gazasta saarron vuoksi.

Myös Egypti ilmoitti kiristäneensä turvallisuutta Gazan-vastaisella rajallaan. Niin Egypti, Yhdysvallat, EU, Ranska kuin Vatikaanikin ovat kehottaneet Israelia käyttämään mieluummin kaikki mahdolliset diplomaattiset keinot kriisin ratkaisemiseksi. Maat ovat painostaneet myös palestiinalaisia luovuttamaan sotilaan.

Israel on luvannut yrittää neuvotteluja, mutta on kieltäytynyt edes harkitsemasta suostumista sieppaajien esittämiin vaatimuksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sieppauksen takana olevat aseelliset palestiinalaisryhmät, Hamasin sotilaallinen siipi Ezzedine al-Quassamin prikaatit, Kansan vastarintakomiteat (PRC) ja Islamilainen armeija vaativat Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisnaisten ja -lasten vapauttamista.

- Vankien vapauttaminen ei edes ole hallituksen asialistalla, Olmert sanoi.

Myöhään tiistai-iltana Egyptin ja Ranskan johtamat neuvottelut näyttivät epäonnistuvan. Israelilaisen tv-kanavan saamien tietojen mukaan sotilaan vapautumiseen neuvottelun avulla oli "nollamahdollisuudet".

Aiemmat vastaavat tapaukset eivät ennusta hyvää. Kaikki yhdeksän palestiinalaisryhmien sieppaamaa israelilaissotilasta on tapettu.

  Israel on uhannut suurhyökkäyksellä Gazaan, jollei sotilasta muuten saada vapaaksi.

Palestiinalaisryhmät eivät aio taipua

Israelin hallituksen edustajat kuitenkin kiistävät tiedot, joiden mukaan Israel aikoisi tunkeutua alueelle tietyn aikarajan jälkeen tai katkaista palestiinalaisilta veden- ja sähkönsaannin.

Tiistaina Israel uhkasi surmata palestiinalaishallitusta johtavan äärijärjestö Hamasin jäseniä. Listan kärjessä on maanpaossa elävä Hamasin korkein johtaja Khalid Mashaal , joka on jo kertaalleen pelastunut Israelin murhayrityksestä.

Eräs Hamasin johtajista, Syyriassa maanpaossa elävä Muhammad Nazzal , sanoi johtajien ottavan vakavasti Israelin uhkailut.

Sieppauksen takana olevat palestiinalaisryhmät pitävät uhkailuja hyödyttöminä. PRC:n tiedottaja Abu Abir sanoi, ettei siepattua sotilasta aiota luovuttaa, ennen kuin palestiinalaisvangit on vapautettu. Hän uhkasi ryhmän jatkavan sieppauksia.

Abir kumosi myös Israelin väitteen, jonka mukaan sen tiedustelupalvelu tietäisi, missä siepattua sotilasta pidetään. Abirin mukaan sotilasta on mahdoton löytää.

- Jos israelilaiset aloittavat hyökkäyksen Gazaan, siitä tulee heidän hautausmaansa, Abir varoitti.

Palestiinalaistilastojen mukaan Israelin vankiloissa on noin 9 400 palestiinalaisvankia. Heistä 126 on naisia ja 300 alle 18-vuotiaita.