Talous

Nokia osakkaaksi tietoturvayhtiöön

LK/REUTERS<br />Yritysjärjestelyiden ohella Nokia avaa jatkuvasti uusia kauppoja, kuvassa lauantaina avattu vain Nokian omia tuotteita myyvä Chicagon myymälä.
LK/REUTERS
Yritysjärjestelyiden ohella Nokia avaa jatkuvasti uusia kauppoja, kuvassa lauantaina avattu vain Nokian omia tuotteita myyvä Chicagon myymälä.

PEKKA HAKANEN

Matkapuhelinjätti Nokia jatkaa kiivaaseen tahtiin yritysjärjestelyjään. Viime viikolla yhtiö ilmoitti ensin yhdistävänsä verkkoliiketoimintansa saksalaisen Siemensin kanssa ja viime torstaina Nokia kertoi haudanneensa suunnitelmat perustaa yhteisyritys japanilaisen Sanyon kanssa.

Tiistaina Nokia oli taas liikkeellä. Nyt se kertoi perustavansa yhteisyrityksen saksalaisen Giesecke & Devrient -yhtiön kanssa. Yhteisyrityksen on tarkoitus tuottaa matkapuhelimiin turvasovelluksia, joiden avulla kuluttajat voivat ostaa turvallisesti maksullisia palveluita puhelimillaan. Periaatteessa samoja sovelluksia voidaan soveltaa terveydenhuollossa tai muissa julkisissa palveluissa. Olennainen asia on matkapuhelimen käyttäjän luotettava tunnistaminen.

Enemmistö saksalaisille

Saksalaisyhtiö omistaa yhteisyrityksestä 57 prosenttia ja Nokia loput. Yrityksen on määrä aloittaa toimintansa loppuvuodesta.

Giesecke & Devrient ei ole Nokian tai Siemensin kokoinen yritysjätti, mutta se on erittäin tunnettu omalla toimialallaan. Yritys onkin maailman toiseksi suurin älykorttiyhtiö 1,2 miljardin euron liikevaihdollaan. Työntekijöitä yhtiöllä on reilut 7300.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perheyritys perustettiin jo vuonna 1852. Sen erikoistui setelien ja arvopaperien valmistukseen. Yhtiön vientitoiminta alkoi jo 1800-luvulla, jolloin se painoi monen Etelä-Amerikan maan setelit. Giesecke & Devrient on yhä perheyhtiö.

Setelien lisäksi yhtiö on painanut muun muassa postimerkkejä ja erilaisia lippuja. Yhtiö valmisti muun muassa sekä Berliinin että Münchenin olympiakisojen pääsyliput. Toisen maailman sodan jälkeen yhtiö siirsi toimintansa Leipzigistä Müncheniin.

Tietoturvan edelläkävijä

Giesecke & Devrient on ollut uusien sähköisten tietoturvajärjestelmien edelläkävijä. Yhtiö on kehittänyt niin ensimmäiset koneluettavat setelit, laserilla tunnistettavat luottokortit kuin ensimmäiset puhelinkortitkin. Sen kehitystyöhön perustuu myös nykyinen sim-kortti standardi.

Uusilla älypuhelimillaan kuluttajat voivat käyttää esimerkiksi matkapuhelinoperaattoreiden, liikennöitsijöiden, kauppojen, pankkien ja luottokorttiyhtiöiden palveluihin. Kännykkää voisi käyttää luottokortin tapaan. Kännykällä voisi myös helposti maksaa juna- tai elokuvateatterin liput.

Yhteistyöyritys perustaa toimintansa NFC-teknologiaan, jonka sovellusala on kuitenkin matkapuhelimia paljon laajempi. Lyhyen kantaman langattomaan tiedonsiirtoon perustuvan teknologian tavoitteena on tehdä erilaisten laitteiden käyttö helpoksi ja turvalliseksi.

NFC:n tekniikan hyödyntäjät ovat perustaneet yhteistyötä varten oman forumin, jonka jäseniä ovat Nokian ohella muun maussa Mastercard, Visa, Microsoft, Philips, Sony ja Samsung.