Talous

Suomalaisten luottamus talouskasvuun nousee nopeaan

HANNE YLI-PARKAS

Suomalaisten usko talouteen on elpymässä sekä kuluttajien että teollisuuden parissa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n selvityksen mukaan teollisuuden tuotanto-odotukset ovat myönteiset ja tilauskanta kasvoi kesäkuussa tavanomaista suuremmaksi. Samoin rakennusyrityksillä tilauskanta on normaalitasoa vahvempi ja palvelupuolella myynti kasvoi ripeästi.

EK:n mukaan Suomen teollisuuden suhdannetilanne onkin parempi kuin EU-maissa keskimäärin.

Myös kuluttajien luottamus vahvistui kesäkuussa entisestään. Tilastokeskuksen selvittämä kuluttajien luottamusindikaattori viuhahti 16,6:een, kun vielä huhtikuussa luku oli 9,4. Tilastokeskuksen tutkija Pertti Kangassalon mukaan nousu on merkittävä.

- Arvo 16,6 on selkeästi korkeimmasta päästä. Toisaalta indikaattoriluku ei ole ollut paljoakaan alempana pitkään aikaan. Keskiarvo pyörii yleensä molemmin puolin kymmentä, Kangassalo toteaa.

Ainoastaan viime vuoden kesäkuussa kuluttajien luottamus talouteen oli selvästi heikompi paperialan työselkkauksen vuoksi. Tuolloin luottamusindikaattori romahti 8,8:aan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Synkät uutiset vaikuttivat

Tilastokeskus haastatteli kesäkuun alkuviikkoina noin 1 500 Suomessa asuvaa henkilöä. Vaikka kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä varsinkin työttömyyskehityksestä paranivat, näkemykset Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat edelleen keskimääräisiä vaisummat.

Pertti Kangassalo ja Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen uskovat, että kuluttajien mielialoihin vaikuttavat median raportoimat yt-neuvottelut ja irtisanomiset.

- Tällä hetkellä on jännä tilanne, että media tuntuu olevan jatkuvasti täynnä uutisia yt-neuvotteluista, mutta siitä huolimatta työllisyys on hyvällä mallilla. Silloin myös kuluttajien luottamus omaan talouteen pysyy vahvana. Nyt joudummekin tulkitsemaan sellaista Suomea, jossa globaali rakennemuutos hävittää työpaikkoja, mutta myös samaan aikaan tuo uusia tilalle, Tyrväinen huomauttaa.

- Irtisanomisuutiset ovatkin eräänlainen shokki, josta päästään nopeasti yli. Tämä näkyi selvästi vuosi sitten, kun paperiteollisuuden työselkkausten aiheuttama mielipaha unohtui syksyn tullen, Kangassalo jatkaa.

Lainan otto nähdään kalliina

Lähes 70 prosenttia kuluttajista pitää säästämistä kannattavana. Kangassalon mukaan kulutus on kasvanut nelisen prosenttia alkuvuodesta, mutta kansalaiset laittavat silti rahaa mieluummin säästöön. Tyrväinen ei asiaa ihmettele.

- Korot ovat nousset vuoden sisällä, joten on loogista, että säästäminen tuntuu edulliselta. Mielenkiintoista on, miten asuntomarkkinoihin heijastuu se, että lainan otto nähdään kalliimpana vaihtoehtona, Tyrväinen pohtii.

Kuluttajatutkimuksen mukaan vuoden sisällä vain kahdeksan prosenttia kotitalouksista harkitsi asunnon hankkimista.

Kangassalo arvelee, että varovaisuuden taustalla kummittelevat lamavuosien ja 80-luvun lopun opetukset. Hänen mukaansa nuoremmilla ei ole muistissa samanlaista painolastia.

- Onhan se nähtykin, että nuoret vinguttavat luottokorttia ja velkaantuvat helpommin, Kangassalo huomauttaa.

Tilastokeskuksen luottokorttiselvityksen mukaan luottokorttiostot lisääntyivät viime vuonna viidenneksen. Vuonna 2005 luottokorteilla ostettiin Suomessa 11,2 miljardilla eurolla. Lievät maksuhäiriöt lisääntyivät viime vuonna noin 24 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy