Uutiset

Missä luuraavat Paraisten kuuluisat piparkakut?

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Nuori emäntä Fredrika Nyman ja emäntä Tuula Jahnson kahvila Fredrikantuvasta maistelevat Axon pipareita. Jahnsonin keittokirjassa on Paraisten piparin resepti, jossa on suolaa ja soodaa mukana.
TS/Ari-Matti Ruuska
Nuori emäntä Fredrika Nyman ja emäntä Tuula Jahnson kahvila Fredrikantuvasta maistelevat Axon pipareita. Jahnsonin keittokirjassa on Paraisten piparin resepti, jossa on suolaa ja soodaa mukana.

JONNA LANKINEN

Saaristo.org -internetsivuston mukaan Parainen tunnetaan kalkkikivestään ja aidoista piparkakuistaan. Anteeksi vain ulkopaikkakuntalaisen ihmettely, mutta mitä ihmettä ovat Paraisten kuuluisat piparkakut?

Asiaa on pakko lähteä tutkimaan. Paraisten keskustassa sijaitsevan Axon Condis-kahvilan tiskiltä löytyy kuin löytyykin keltaisia pahvirasioita täynnä pipareita. Aitoja Paraisten piparkakkuja?

- Aitoja ja aitoja. Toisen koulukunnan mukaan Axon piparit ovat ainoita oikeita, toisen mukaan taas Leipomo Paraisten Piparkakkujen piparit olivat aitoja. Molemmat yritykset ovat jo lopettaneet toimintansa, kertoo kahvilanhoitaja Riitta Kavalto.

Keskustelussa selviää siis, että on hyvin tarkkaa puhua pipareista niiden oikealla nimellä. Aiemmin konkurssiin menneen yrityksen tuotteet tunnettiin Aitoina pipareina, kun taas Axon tuotteet pelkkinä pipareina tai peräti Extra-pipareina.

Myyjätär Lotta Hjellman sisustusliike Gull-kronasta on ehdoton Aitojen pipareiden fani.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ne olivat ihan toisenlaisia! Todella hyviä, sellaisia että sulivat suussa. Axonkin piparit ovat hyviä, mutta ei niitä vanhoja mikään voita.

Niin syvälle ovat piparit Paraisilla juurtuneet, että Hjellman on saanut myymälän hyllyille myös paraislaisen Esko Lehtisen valmistamia piparipurkkeja. Niitä tutkiessaan ovat monet asiakkaatkin innostuneet kertomaan pikkuleipämuistojaan.

Turistit kysyvät pipareiden perään

Kävelykadulla kuljeksivilla ihmisillä on ristiriitaisia näkemyksiä piparkakuista. Monien mielestä Aidot piparit olivat ainoita oikeita, toiset eivät edes tiedä niiden valmistuksen loppuneen. Asia tuntuu kuitenkin olevan niin herkkä, että omaa nimeä ei haluta mainita piparimielipiteen yhteydessä.

Asia selkenee viimein museoamanuenssi Anne Bergströmin avulla.

- Rouva Lyydia Ekroos aloitti piparkakkujen leipomisen jo 1918. Hän kehitti ainutlaatuisen reseptin, jonka myi vuonna 1955 Leipomo Paraisten Piparkakuille.

Näin ollen siis ainoat ja oikeat piparkakut ovat Aitoja. Mutta Maria Axolla on kuitenkin oma tarinansa asiasta.

- Rouva myi reseptin myös minun isoisälleni. Vaikka piparkakkujen maku oli keskenään erilainen, syynä oli valmistus eri laitteilla ja uuneilla.

Fredrikantuvan emäntä Tuula Jahnson tarjoilee kahvilassaan Axon pipareita.

- Olen kuullut, että jokaisessa saariston turistibussissa on vähintään yksi henkilö, joka kyselee mistä niitä Paraisten piparkakkuja oikein saa. Viimeksi juhannuspäivänä myin laatikollisen eräälle tamperelaiselle pariskunnalle.

Tuntuvat siis olevan edelleen kovin suosittuja nämä Paraisilta saatavat piparit. Harmi vain, että molemmat leipomot ovat lopettaneet toimintansa.

- Me pyrimme jatkamaan piparintuotantoa konkurssista huolimatta, lupaa Maria Axo.

Aitojen pipareiden edustaja Maj-Helen Laine puolestaan sanoo jälkipolven säilyttävän salaista reseptiä toistaiseksi, ilman käyttöä.

Paraisten pipariarvoituksen tonkiminen päättyy tällä erää tähän. Kaupunkilaisille oman kulmakunnan piparit ovat tunneasia. Tai Anne Bergströmin sanoin "yksi sanoo byy ja toinen bää, ja molemmat ovat yhtä oikeassa".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Innokkaalle kotileipurille vinkiksi: internet pursuaa erilaisia "Paraisten piparkakkujen" reseptejä, joista kokeilemalla voi löytää kenties sen parhaimman - ja aidoimman.

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Tyhjää täynnä. Gullkronan myyjä Lotta Hjellmanin kädessä on paraislaista käsityötä oleva piparipurkki, jonne mahtuu kaikenlaisia piparkakkuja.
TS/Ari-Matti Ruuska
Tyhjää täynnä. Gullkronan myyjä Lotta Hjellmanin kädessä on paraislaista käsityötä oleva piparipurkki, jonne mahtuu kaikenlaisia piparkakkuja.