Talous

Pekkarinen lupailee windfall-verotuottoja päästöttömän tuotannon tukeen

Juha Kaihlanen

Energiateollisuus (ET) arvostelee voimakkaasti hallituksen suunnittelemaa niin sanottua windfall-veroa, jolla leikattaisiin energiayhtiöiden saamia ansiottomia voittoja päästöttömästä ydin- ja vesivoimasta. Ansiottomia voittoja energiayhtiöt kahmivat päästökaupan seurauksena.

Kauppa- ja teollisuusministeriössä kaavailtiin aiemmin windfall-voittojen rahastoimista yhtiökohtaisiin tai keskitettyyn valtion rahastoon. Yhtiöt olisivat voineet purkaa rahastosta verottomasti voittovaroja päästöttömän energiakapasiteetin investointeihin.

Energiateollisuus on vastustanut koko ajan voittoihin kajoamista. ET:n toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan veromalli on kaikkein huonoin vaihtoehto. Se toisi epävarmuutta toimintaympäristöön ja nostaisi investointikynnystä.

- Windfall-vero sotii koko ilmastopolitiikkaa vastaan ja se nostaisi sähkön loppuasiakashintoja ja vaikeuttaisi toimintaa sähkömarkkinoilla, Naukkarinen sanoi maanantaina.

"Ei perustetta nostaa hintaa"

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk) mielestä energiayhtiöt eivät voi perustella sähkön hinnan nostamista uudella verolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pekkarinen laskee päinvastoin, että vero lisää investointeja puhtaaseen energiantuotantoon ja madaltaa näin kalliin hiilivoiman aiheuttamaa hintapiikkiä. Kaavailtu windfall-vero koskisi vanhoja investointeja, jotka on tehty ennen kuin päästökaupasta tiedettiin mitään. Rajaksi on esitetty vuotta 1997, jolloin Kioton pöytäkirja allekirjoitettiin.

Alun perin suunnitellut rahastot todettiin Pekkarisen mukaan teknisesti ja jopa perustuslaillisesti vaikeiksi toteuttaa. Siksi päädyttiin veromalliin, jonka valmistelu on nyt siirtynyt valtiovarainministeriöön.

Pekkarisen mielestä windfall-veron tuottoja pitäisi kuitenkin ohjata päästöttömien energiainvestointien tukeen.

- Tuella voitaisiin edesauttaa osin vesivoiman, mutta ennen kaikkea bioenergiakapasiteetin rakentamista, Pekkarinen sanoo.

Vesivoimaa voitaisiin lisätä

Energiateollisuuden etujärjestön keräämien tietojen mukaan alan yhtiöillä olisi suunnitelmia lisätä energiatuotantoa jopa 4 000 megawattia.

  Poukkoilu energiapolitiikan linjauksissa ja kaikenlainen sääntelyn lisääminen pitävät kuitenkin investointikynnyksen korkealla.

Energiateollisuuden mielestä Suomeen olisi mahdollista rakentaa edelleen lisää vesivoimaa.

ET:n johtaja Jukka Leskelä uskoo, että poliittinen ja kansalaismielipide suosivat nyt vesivoimaa. Hän muistuttaa, että vesivoiman suuria etuja ovat päästöttömyys ja helppo säädeltävyys.

Yhteensä rakentamatonta vesivoimakapasiteettia arvioidaan olevan kymmenen terawattituntia, josta lailla suojeltuna on seitsemän terawattituntia.

Ilman suojelupäätösten purkua vesivoimaa voitaisiin lisätä Suomessa noin 600 megawattia, joka vastaa suunnilleen yhtä terawattituntia.