Uutiset

Bruno-karhun kuolema
jakoi mielipiteet Saksassa

Lehtikuva<br />Bruno-karhu tallusteli Saksan metsissä vielä sunnuntaina. Peto aiheutti harmia alpeilla toukokuun alusta alkaen.
Lehtikuva
Bruno-karhu tallusteli Saksan metsissä vielä sunnuntaina. Peto aiheutti harmia alpeilla toukokuun alusta alkaen.

RISTO K. TÄHTINEN

Muutamissa viikoissa todelliseksi kulttikarhuksi noussut 2-vuotias, satakiloinen Bruno alias JJ1 ammuttiin varhain maanantaiaamuna kello 4.50 Spitzingseellä Baijerissa lähellä Saksan ja Itävallan välistä rajaa.

Bruno oli Saksan ensimmäinen villi karhu sitten vuoden 1835. Karhun ammattitaitoisen ampujan nimeä ei uskalleta paljastaa, sillä hän sai heti murhauhkauksia. Karhun pyynnissä oli kolme metsästäjää. Karhu ammuttiin 150 metrin etäisyydeltä.

Sosiaalidemokraattinen oppositio vaati Baijerin ympäristöministerin eroa.

Baijerin ja Itävallan viranomaiset päättivät viikonvaihteessa kymmeniä lampaita ja kanoja tappaneen karhun ammuttavaksi. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun suomalainen pyydystäjätiimi epäonnistui karhun pyydystämisessä. Eräitten asiantuntijoiden mukaan suomalaiset lopettivat liian nopeasti yritykset.

Kaikki kiistävät ampuneensa

Baijerin ympäristöministeriön valtiosihteeri Otmar Bernhard perusteli Brunon ampumista tiedotustilaisuudessa sen uhalla ihmisille. Bruno ei pelännyt, mutta ei myöskään välittänyt ihmisistä. Sunnuntaina sen lähelle pääsi ja joutui lukuisia ihmisiä, joille se ei tosin ollut uhkaava.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Karhun kaataminen sai aikaan hyvin kaksijakoiset reaktiot. Toiset olivat tyytyväisiä uhan poistumisesta. Näin turistit uskaltavat tulla alueelle. Mutta toisaalta Bruno houkutteli runsaasti turisteja liikkumisseuduilleen.

Saksan kovimmat luonnonsuojelijat uhkasivat oikeustoimilla Brunon tappajia, sillä Saksan laki suojelee myös eläimiä. Myös Baijerin metsästäjien liitto valitteli Brunon ampumista, vaikkei nähnyt sille vaihtoehtoja. Liitto vakuutti, ettei sillä ole mitään tekemistä Brunon ampumisen kanssa. Maailman luonnonsäätiön WWF:n itävaltainen osasto valitti ampumista, mutta piti karhun tappamista sen ongelmakäyttäytymisen vuoksi väistämättömänä. Baijerin viranomaiset vakuuttivat, etteivät valtion palkkalistoilla olleet metsästäjät olleet ampuneet Brunoa.

Italian metsissä lisää karhuja

Monien luonnonsuojelijoiden mukaan Brunon ampuminen ei poista ongelmaa. Muutamia vuosia sitten Pohjois-Italian Trentinon ja Etelä-Tirolin vuorille tuotiin Slovakiasta villejä karhuja. Pohjois-Italian ohella myös Itävallan Kärntenissä ja Tirolissa elää useita karhuja vapaana luonnossa. Ne ovat sopeutuneet luontoon hyvin ja aiheuttaneet Brunoa lukuunottamatta vain vähän ongelmia. Bruno lähti karhumaiselle vaellukselle pohjoiseen, mikä koitui sen kohtaloksi. Asiantuntijoiden mukaan joka hetki voi Italian ja Itävallan kasvavasta karhukannasta vaeltaa yksilöistä myös Saksaan.

Saksalaisten on luonnonsuojelijoiden mukaan opeteltava uudelleen elämään karhujen kanssa. He vaativat myös villieläinten kotielämille aiheuttamia vahinkoja lailla korvattaviksi. Brunon elämän puolesta taistellut rikas sponsori korvasi kaikki sen aiheuttamat vahingot.

Bruno tutkitaan nyt tieteellisesti, täytetään ja sijoitetaan Müncheniin "Ihminen ja luonto" -museoon 170 vuotta sitten ammutun lajitoverinsa viereen.