Uutiset

Hirvensalon Haarlaan kaavaillaan uutta pientaloaluetta

ANTTI PULKKINEN

Turun Hirvensalon eteläkärkeen suunnitellaan uutta asuinaluetta.

Pääosin pientaloista koostuva Suvilinnan alue tulisi Haarlan kaupunginosaan Lounatuulenpuiston ja Kakskerrantien väliin. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta käsittelee asemakaavaluonnosta tiistaina.

Kaavoitettavalla alueella sijaitsee nykyään Aivohalvaus- ja dysfasialiiton erityisosaamiskeskus Suvituuli, sen nuortentalo ja Pelastakaa Lapset ry:n lastenkoti Suvilinna. Lisäksi alueella on 1940- ja 1950-luvuilla rakennettuja kesäasuntoja.

Pienikokoisia asuintaloja

- Suunnitelmissa on noin 35 pientaloa, joiden koko jää alle parinsadan neliön. Talot ovat keskivertoa pienempiä, sillä niiden pitää sopia ympäristöön, kertoo asemakaavapäällikkö Timo Hintsanen .

Erityisosaamiskeskus Suvituulen ja lastenkoti Suvilinnan läheisyyteen on tarkoitus rakentaa myös palveluasuntoja.

Kaava-alueen maasta noin kaksi kolmasosaa on yksityisessä omistuksessa.

Kaupungin omistamat peltoalueet on vuokrattu yksityiselle viljelijälle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alueelle on haettu poikkeamislupia noin kymmenen vuoden ajan. Luvat on kuitenkin hylätty ympäristökeskuksessa sillä perusteella, että alueelle tulisi laatia asemakaava.

- Kaavoittaminen olisi aika merkittävä askel, sillä Hirvensalon Suvilinna on paikan viimeinen kaavoitettava alue ennen Satavan siltaa, Timo Hintsanen painottaa.

Liikenneturvallisuus ja viemäri puhuttavat

Kaavoituksen yhteydessä myös alueen liikenneturvallisuuteen kiinnitetään huomiota. Tätä on vaatinut etenkin erityisosaamiskeskus Suvituuli.

Asemakaavatoimiston mukaan Kakskerrantien ja Suvilinnantien risteys katualueineen suunnitellaan uudestaan, jolloin liikenneturvallisuus parantuu. Yksi tonttiliittymä Kakskerrantien alamäestä poistetaan.

Kysymyksiä on herättänyt myös se, kuka alueen viemäröinnin järjestää. Esimerkiksi Lounais-Suomen ympäristökeskuksen mielestä kaupungin olisi rakennettava kunnallistekniikka tontin rajalle saakka, mutta tämä olisi kiinteistöjen kannalta kallis vaihtoehto.

Näin ollen onkin myös ehdotettu, että kiinteistöt rakennuttaisivat viemäröinnin itse, jolloin kustannukset olisivat todennäköisesti pienemmät.