Uutiset

Perustuslakiuudistus kaatui selvin luvuin Italiassa

Rooma,
(STT-AFP-DPA)

Italialaiset torjuivat selvin luvuin maan perustuslain muuttamisen kaksipäiväisessä kansanäänestyksessä. Noin 61,7 prosenttia äänestäjistä oli uudistusta vastaan, kun kaikki äänet oli laskettu.

Entisen pääministerin Silvio Berlusconin ajaman lakimuutoksen mukaan alueellinen itsehallinto olisi laajentunut ja pääministerin valtaoikeudet lisääntyneet. Presidentti sen sijaan olisi menettänyt valtaoikeuksiaan ja Italian hallintojärjestelmä olisi muuttunut enemmän liittovaltion suuntaan.

Tulosta pidettiinkin isona takaiskuna Berlusconille ja piristysruiskeena Romano Prodin johtamalle hallitukselle. Berlusconin asema oppositiojohtajana saattaa asiantuntijoiden mukaan nyt olla vaarassa. Uudistusta nimittäin vastustettiin jopa pohjoisessa, joka on opposition vahvaa kannatusaluetta.

Nykyisen pääministerin Romano Prodin hallinto oli arvostellut uudistusta. Hallituksen mielestä ehdotus olisi syventänyt kuilua taloudellisesti varakkaan pohjoisen ja köyhän etelän välillä sekä vähentänyt parlamentin päätösvaltaa.