Uutiset

Talonvaltaajia ei
häädetty puutaloista
juhannuspäivänä

TS/Natalia Kopkina<br />Ratapihankadun talonvaltaajat eivät noudattaneet Turun kaupungin pyyntöä poistua rakennuksista lauantaina puoleen päivän mennessä. Heitä ei kuitenkaan Turun kaupungin ennakkovaroituksista huolimatta häädetty pois rakennuksista.
TS/Natalia Kopkina
Ratapihankadun talonvaltaajat eivät noudattaneet Turun kaupungin pyyntöä poistua rakennuksista lauantaina puoleen päivän mennessä. Heitä ei kuitenkaan Turun kaupungin ennakkovaroituksista huolimatta häädetty pois rakennuksista.

ANU VÄLILÄ

Turun Ratapihankadun ja Brahenkadun kulmauksen puutalojen valtaajat eivät poistuneet rakennuksista lauantaina puoleen päivään mennessä, kuten Turun kaupunki toivoi.

Turun kaupunki lähetti viime torstaina luvatta kahdessa puutalossa oleskeleville henkilöille pyynnön, jossa he kehottivat talonvaltaajia poistumaan rakennuksista. Kaupunki lupasi pyytää poliisilta virka-apua rakennusten tyhjentämiseksi, mikäli talonvaltaajat eivät poistu paikalta vapaaehtoisesti.

Talonvaltaajat saivat kuitenkin viettää juhannuksensa rauhassa puutalojen suojissa, sillä poliisi ei saanut menneen viikonlopun aikana Turun kaupungilta virallista pyyntöä häätää kaksi viikkoa taloja vallanneita taiteilijoita.

- Keskustelin asiasta poliisipäällikön kanssa. Hän sanoi, että poliisin resurssit ovat juhannuksena kiinni muutenkin, perustelee apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen .

Virtasen mukaan talonvaltaustilanteen selvittelyä jatketaan tänään maanantaina, mikäli valtaajat eivät ole siihen mennessä poistuneet tiloista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ei minulla ole tietoa ovatko he poistuneet taloista. Tilalaitos käy maanantaina tarkastamassa tilanteen. Toivottavasti talonvaltaajat ymmärtävät olevansa tiloissa luvatta ja poistuvat itse, muutoin asia siirtyy poliisiviranomaisille, Virtanen kommentoi.

Talonvaltaajat eivät aio poistua

Ratapihankadun ja Brahenkadun kulmauksen puutalojen valtaajat ilmoittivat lauantaina aamulla, etteivät aio poistua talosta ilman passiivista vastarintaa.

- Turun kaupungin kulttuuripääkaupunkitittelistä huolimatta taiteilijoiden, erityisesti järjestäytymättömien nuorten taiteilijoiden, tilanne on kestämätön. Jos järjestäytyneet ja tunnustetutkin taiteilijat ovat kovilla, nuorten ja tuntemattomien taiteilijoiden tilaa on vaikea edes kuvitella, taiteilijoita edustava Aatu Poutanen kertoo.

Turun kaupunki on perustellut häätöä sillä, että rakennukset on otettu käyttöön luvatta. Rakennusten kuntokaan ei viranomaisten mukaan sovellu kokoontumiskäyttöön.

Purku-uhan alaiset talot ovat olleet tyhjillään kaksi vuotta. Rakennukset puretaan, mutta kaupunki on luvannut kartoittaa taiteilijoiden tilantarpeen tämän vuoden aikana.