Uutiset

Väitteet Yhdysvaltain
painostuksesta Ruotsin
perustuslakivaliokuntaan

JUHANI ROIHA

Ruotsalaisviranomaisten isku tiedostojenjakelusivusto The Pirate Bayta vastaan 31. toukokuuta on nyt johtamassa perustuslakivaliokunnan kuulusteluihin, joiden aiheena asiassa ovat Yhdysvaltain mahdolliset painostustoimet Ruotsia vastaan.

Useat valtiopäiväpuolueet epäilevät, että Yhdysvallat uhkasi Ruotsia talouspakottein elleivät ruotsalaisviranomaiset pakkotoimin ryhdy torjumaan The Pirate Bay -sivuston harjoittamaa menettelyä musiikin laittoman taltioimisen helpottamiseksi verkosta.

Ruotsissa puolet kansalaisista pitää musiikin ilmaista ja laitonta "imuroimista" verkosta täysin hyväksyttävänä.

Menettely on Ruotsissa yleistä. Vain kolmannes ruotsalaista pitää menettelyä tekijäinoikeussäännöksiä rikkovana.

 Oikeusministeri Thomas Bodström on vaatinut voimatoimia tätä laitonta toimintaa vastaan. Hän kiistää tiedot, joiden mukaan Yhdysvallat olisi kauppapakotteilla uhkaamalla yrittänyt vaikuttaa Ruotsiin ja pitää myönteisenä seikkana, että jupakka selvitetään perustuslakivaliokunnassa.

Tänään Ruotsi keskustelee keinoista, miten laiton musiikin noutaminen verkosta voitaisiin parhaiten estää. Toinen keskustelunaihe on, miten musiikin laiton taltioiminen jatkossa korvattaisiin tekijäinoikeudellisesti. On puhuttu muun muassa laajakaistan lisämaksusta.

Ruotsissa on perustettu jo poliittinen puolue - Piratpartiet - joka tukee nykyistä laitonta menettelyä. Puoluejohtaja Rickard Falkvingen mukaan ei ole uskottavaa puhua syyttäjien kymmenen päivän koulutuksesta, jonka kuluessa viranomaiset oppisivat piraattikopioinnin metkut.