Talous

Nokia jättää Sanyon ja cdma-puhelinten teon

JUHA KAIHLANEN

Nokia purkaa aiesopimuksen yhteisyrityksestä japanilaisen Sanyon kanssa ja lopettaa samalla cdma-matkapuhelinten valmistuksen. Nokian torstainen ilmoitus yllätti, mutta asiantuntijoiden mielestä päätös oli silti perusteltu ja linjassa yhtiön pitkän ajan strategian kanssa.

Tietotekniikan professori Hannu Kari Teknillisestä korkeakoulusta Otaniemestä pitää Nokian luopumista cdma-teknologian kehittämisestä samanlaisena rönsyjen karsintana kuin verkkotoiminnan siirtämistä ulos emo-Nokiasta.

Aiemmin tällä viikolla Nokia kertoi yhdessä Siemensin kanssa, että yhtiöt kokoavat verkkoliiketoimintansa tasaomisteiseen yhteisyritykseen.

Cdma-tekniikkaa voi Karin mielestä pitää marginaalisena tekniikkana, joka ei ole tulevaisuuden valtavirtaa.

- Toisen sukupolven gsm ja kolmas sukupolvi ovat tulevaisuuden rahantuojat. Siksi resursseja on turha jakaa muualle, Kari arvioi.

Internet seuraava iso askel

Nokia kertoi helmikuussa perustavansa yhteisyrityksen cdma-puhelinten valmistukseen yhdessä Sanyon kanssa. Yhteisyrityksen oli määrä horjuttaa Motorolan asemaa Yhdysvalloissa. Aiesopimus piti vahvistaa kesäkuun loppuun mennessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nokian toimitusjohtajana aloitti kesäkuun alussa Olli-Pekka Kallasvuo.

- Verkkoyhtiö Siemensin kanssa ja nyt luopuminen cdma:n kehittämisestä saattavat kuvastaa toimintalinjaa, jonka Kallasvuo on ottanut, Kari pohti.

Nokialla lienee ollut myös tarvetta näyttää, että yhtiöllä on rohkeutta räväköihin päätöksiin Jorma Ollilan jälkeenkin.

Cdma ja gsm ovat toisen sukupolven matkapuhelintekniikoita. Gsm:n osuus markkinoista on noin 80 prosenttia. Cdma:n vahvat alueet ovat Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Kari uskoo, että Nokialle ovat paljon kiinnostavampia wlan-tyyppiset langattomat lähiverkkotekniikat kuin toisen sukupolven cdma-tekniikka.

Taustalla on Karin mielestä tavoite siirtyä internetiin ja voip- tai skype-tekniikkaan.

- Ei varmaan ole kovin kaukana hetki, kun Nokia esittelee ensimmäisen skype-puhelimensa, Kari ennusti

Patenttiriita Qualcommin kanssa

Nokia aikoo lopettaa cdma-tuotekehityksensä ja cdma-valmistuksensa ensi vuoden huhtikuuhun mennessä.

Opstockin teknologia-asiantuntija Hannu Rauhala huomautti, ettei Nokia luovu kokonaan cdma-puhelimista. Jatkossa niiden suunnittelu ja valmistus jätetään sopimusvalmistajille.

Nokialle Sanyo-yhteistyön purkautuminen ei Rauhalan mielestä ole ongelma. Sen sijaan Sanyo joutuu nyt ratkomaan omaan tuotantoonsa liittyviä ongelmia.

Rauhala uskoi, että patenttikiistat amerikkalaisen Qualcommin kanssa vauhdittivat Nokian päätöstä.

Nokian viestintäjohtaja Marianne Holmlund kertoi STT:lle, että Qualcomm käytti hyväksi monopoliasemaansa cdma-tekniikassa.

Siruvalmistaja Qualcomm on hallinnut cdma-teknologiaa. Qualcommin piirisarjaa on käytetty myös Nokian 6350-puhelimessa.

Qualcomm väitti Nokian rikkoneen patentteja. Nokian mukaan kyse oli jo kolmannesta kerrasta kahdeksan kuukauden aikana, kun Qualcomm kävi pantenttiasioissa Nokian kimppuun.

Nokian käsityksen mukaan patenttiriidat ovat osoitus Qualcommin huolestumisesta kolmannen sukupolven patenteista, joissa Nokia on ottanut yliotteen amerikkalaisyhtiöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy