Royalista uudet kasvot Ranskan sosialisteille
RAINE TIESSALO
- Kaikki onnistuu häneltä. Se on epärationaalista. Hän puhuu uudella tavalla. Hän puhuu eri lailla, ei kuten perinteiset poliitikot, ei kuten minä, tuskasteli Ranskan sosialistisen puolueen pääsihteeri Francois HollandeLe Monde -lehden toimittajalle. Hollande puhuu Segolane Royalista , Ranskan politiikan uudesta komeetasta. Hollandesta tuntuu takuulla ristiriitaiselta seurata vierestä Royalin aina vain hurjempaa menestystä mielipidetiedusteluissa. Ei vain siksi, että Hollande on sentään puolueen pääsihteeri ja johtaja ja silti Royal on porhaltanut hänen ohitseen heittämällä. Enemmän siksi, että Royal on Hollanden elämänkumppani ja heidän neljän lapsensa äiti.
Pariskunnan 1970-luvulta alkaneen yhteisen taipaleen aikana
Royal on pannut aina miehensä menestyksen etusijalle ja tukenut tätä milloin mihinkin tehtävään. Nyt osat ovat vaihtumassa. Royal on sosialisteista ainoa, joka tällä hetkellä näyttäisi voivan panna kampoihin oikeiston voimamiehelle, sisäministerille ja UMP-puolueen johtajalle Nicolas Sarkozylle . Tuoreessa mielipidetiedustelussa kysyttiin ranskalaisilta, ketä he äänestäisivät presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, jos vaalit järjestettäisiin nyt. Segolane Royal oli ainoa sosialisti, joka löisi Sarkozyn ensimmäisellä kierroksella.
Pitkän linjan poliitikko
52-vuotias Royal ei ole mikään kotikammareista yllättäen politiikkaan tupsahtanut nainen. Hän on miehensä tavoin pitkän linjan poliitikko. Hän valmistui Ranskan hallinnon, politiikan ja talouden eliittikoulusta ENA:sta vuonna 1980 ja nousi sen jälkeen aluepolitiikan kautta 1990-luvulla ministeritehtäviin. Hän sai apulaisministerisalkkuja ympäristönsuojelun, koulutuksen ja lapsi- ja nuorisotyön saroilta. Ranskalaisen miesvaltaisessa poliittisessa kulttuurissa vallitsevan ajattelun mukaisesti tällaiset "pehmeämmät" tehtävät sopivat naispoliitikolle.
Päättäväisyydellään ja naiseuden tuomaa erilaisuutta taitavasti hyväksi käyttäen Royal puski eteenpäin, ja nyt hän on Poitou-Charentesin aluehallinnon johtaja ja kansanedustaja. Ja pian ehkä sosialistien presidenttiehdokas, ja vuoden kuluttua, kuka tietää, ehkä Ranskan mahtavin henkilö, tasavallan presidentti.
Sinne Royal ainakin tähtää. Jo 62 prosenttia sosialistien kannattajista uskoo Royalin olevan paras valinta sosialistien presidenttiehdokkaaksi. Mutta hänen myös vakuutettava kansalaiset ja oma puolueväki ohjelmallaan. Royal onkin tullut alkuvuonna yhä vahvemmin esille rohkeilla linjanvedoillaan. Viime viikkojen aikana hän on saanut monet vanhat puoluejyrät haukkomaan henkeään.
Oikeiston imitointia
Ensin Royal aiheutti sekaannusta vaatimalla pahimpia nuorisorikollisia pantavaksi armeijan kurinpitolaitoksiin kasvatettavaksi, alkaen jopa ensimmäisestä rikoksesta. Lisäksi Royal ehdotti, vanhempien vastuun lisäämiseksi, sosiaaliavustusten yhdistämistä perheiden lasten moitteettomuuteen. Monet sosialistit pitivät kannanottoja oikeiston politiikan imitointina. Kuri ja järjestys -linjaa on perinteisesti kannattanut oikeisto ja varsinkin Ranskan "ykköskyttänä" tunnettu Nicolas Sarkozy. Royalin rajun linjanvedon jälkeen televisiokamerat seurasivat Francois Hollanden pöllämystyneitä ilmeitä kuin saippuaoopperassa konsanaan. Tästä puhuttiin takuulla pariskunnan kotona.
Seuraavaksi Royal hyökkäsi sosialistien 1990-luvun suurimpana saavutuksena pidetyn 35 tunnin työviikon kimppuun. Hän rikkoi tabun sanoessaan, että lyhyeen työaikaan siirryttäessä työntekijät ovat menettäneet paljon muita saavutettuja oikeuksiaan, koska vastapainona työnantajat ovat lisänneet työelämän joustavuutta.
- Kaikkein heikoimpien tilanne on heikentynyt, varsinkin kouluttamattomien naisten tilanne, joiden kohdalla joustavuus on johtanut yksityis- ja perhe-elämän heikentymiseen samalla kun koulutetut naiset ovat saaneet tervetulleita lepopäiviä, Royal sanoi.
Homoille oikeus avioliittoon
Tykkituli jatkui juhannusviikolla, kun jo kolmas linjanveto rikkoi sosialistien vuosikymmenien vakiintuneen linjan. Royal ilmoitti kannattavansa homojen oikeutta solmia avioliitto heteroiden tapaan, ja hän tahtoisi antaa homopareille myös oikeuden adoptoida lapsia. Vielä pari vuotta sitten silloinen pääministeri Lionel Jospin vastusti homoavioliittoja. Ranskassa on jo laillista rekisteröidä samaa sukupuolta olevien suhde liitoksi, mutta Royal tahtoo täydellistä tasa-arvoa.
- Jos puhumme vain liitosta, sanotaan, että kyseessä on alempiarvoinen asia kuin avioliitto. Jos ei käytetä samaa sanaa, ei ole kyse tasa-arvosta, Royal sanoi Tetu -homolehden haastattelussa. Segolane Royal ja Francois Hollande itse eivät ole naimisissa vaan elävät avoliitossa.
- Se tarkoittaa, että parisuhdetta täytyy miettiä uudestaan joka aamu, Hollande sanoo. Jos Segolane nousee presidentiksi, suhde voikin joutua koetukselle.