Uutiset

Punainen Risti ja Puolikuu
saivat rinnalleen Kristallin

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu ottivat torstaina jäsenikseen Israelin ja palestiinalaisten avustusjärjestöt. Samalla maailman suurimman avustusliikkeen kolmanneksi suojamerkiksi tulee punainen kristalli.

Israelin Magen David Adom

-järjestö (MDA) ja palestiinalaisten Punainen Puolikuu hyväksyttiin yhdistysten kansainvälisen liiton jäseniksi äänin 237-54. Päätös tehtiin Genevessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun ylimääräisessä kokouksessa.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea tunnustaa periaatteessa vain sellaiset yhdistykset, jotka toimivat itsenäisissä valtioissa. Palestiinalaisten Punaisen Puolikuun osalta päädyttiin kuitenkin poikkeukseen.

Magen David Adom ei ole taas voinut liittyä liikkeeseen, koska MDA:n tunnus on punainen Daavidin tähti. Järjestö voi vastaisuudessa käyttää Daavidin tähteä punaisen kristallisymbolin sisällä.

Muslimimaat olivat vastustaneet MDA:n ottamista jäseneksi. Yhdysvaltain Punainen Risti puolestaan keskeytti kuusi vuotta sitten jäsenmaksunsa liitolle vastalauseena MDA:n ulkopuolelle jättämiselle.

Mukana konferenssissa olivat Geneven sopimuksiin sitoutuneet 192 valtiota.

Äänestykseen päädyttiin myöhään keskiviikkoiltana, kun asiassa ei kahden päivän aikana muuten ollut saatu aikaan kompromissia.

Alustava päätös kolmannen suojamerkin hyväksymisestä tehtiin jo viime vuonna.

Suomessa uusi suojamerkki ei muuta punaisen ristin käyttöä. Suomen Punainen Risti voi kuitenkin tarvittaessa käyttää kristallia alueilla, joilla ristin tai puolikuun käyttö ei turvallisuussyistä ole mahdollista.