Uutiset

Julia Tymoshenko
teki näyttävän paluun

Ukrainan poliittisen keskustelun kiistellyin nimi on jo vuosikaudet ollut Julia Tymoshenko . Juhannuksen aatonaattona vahvistui, että hän pääsee nyt tekemään näyttävän paluun suuren valtion johtopaikoille.

Paitsioon Tymoshenko ajautui viime syyskuussa, jolloin presidentti Viktor Jushtshenko erotti hänet pääministerin tehtävistä. Itsenäisyyden aukion telttasissejä johtaneen kaksikon välirikko särki oranssin vallankumouksen yhtenäisen rintaman; sitä on kuluneena keväänä ja alkukesästä rakennettu uudestaan peräti kolme kuukautta.

Kiovan kabineteissa leivottu sopu joutuu moninkertaiseen tulikokeeseen, kun torstaina sorvattu uusi hallitus määrittelee suhteitaan toisaalta oppositiovoimiin, erityisesti Alueiden puolueeseen, toisaalta Venäjään. Alueiden puoluetta johtaa kaksi vuotta sitten vaalivilppiin sortunut Viktor Janukovytsh , ja sillä on vahvin kannatus Ukrainan itäisissä osissa.

Ukrainalle elintärkeät Venäjän-suhteet antavat Janukovytshille alinomaa mahdollisuuksia helppoon demagogiaan. Alueiden puolue on toistuvasti leimannut oranssin vallankumouksen Venäjän-vastaiseksi, vaikka Kiovan ja Moskovan hyvien suhteiden rakentaminen kuuluu itsestäänselvyytenä jokaisen ukrainalaisen hallituksen ohjelmaan.

Yhdelläkään Ukrainan sisäpolitiikan osapuolella ei ole varaa kaasukärhämän toistumiseen.

Ukraina on toiseksi suurin eurooppalainen valtio. Mutta Kiovalla on vielä pitkä matka Euroopan unionin mahdollisesta jäsenyydestä käytävien neuvottelujen aloittamiseen.

EU-tavoite antaa kuitenkin selvää suuntaa ja kestävää jäntevyyttä Kiovan poliittiselle keskustelulle.

Juuri siksi tämä päämäärä toistuu kunnianhimoisen Julia Tymo-shenkon kaikissa linjapuheissa.

JOUKO GRÖNHOLM (02) 269 3292 jouko.gronholm@turunsanomat.fi