Talous

Kovan kilpailun keskellä suomalainen sauna on yhä suosikki

TS/Timo Jerkku<br />Ljudmila Milei (vas.) ja Natalia Nebukinan mukaan venäläinen ja suomalainen sauna ovat rakenteeltaan suurin piirtein samanlaisia, mutta löylyltään naapurimaiden hikimajat eroavat.
TS/Timo Jerkku
Ljudmila Milei (vas.) ja Natalia Nebukinan mukaan venäläinen ja suomalainen sauna ovat rakenteeltaan suurin piirtein samanlaisia, mutta löylyltään naapurimaiden hikimajat eroavat.

HANNE YLI-PARKAS

Suomalaisella saunalla on vielä kannattajansa Venäjällä, mutta kilpailu on kovaa. Itänaapurin alati kasvavista löylymarkkinoista kilpailevat myös paikalliset ja turkkilaiset saunat.

- Suomalaista saunaa arvostetaan yli kaiken, sillä on selvästi tietty status. Jos jossakin tai jollakin on suomalainen sauna, sinne täytyy päästä. Suomalaisille sisu saattaa kuvastaa kansanluonnettanne, mutta venäläisille sauna edustaa suomalaisuutta parhaimmillaan, kuvailee pietarilaisen rakennusfirma Remmontagstroyn toimitusjohtaja Natalia Nebukina .

Saunantoimittajien kanssa yhteistyötä tekevä Nebukina muistelee, että suomalaisia saunoja on viety Venäjälle jo Neuvostoliiton aikaan, ainakin parinkymmenen vuoden ajan. Tuote on siis tuttu.

- Suomalaiset osaavat käsitellä puuta ihan omalla tavallaan. Voisin kuitenkin antaa pienen vinkin saunavalmistajille. Vaikka perinteinen sauna on suosittu, kannattaa niiden sisustukseen kuitenkin tuoda jotain uutta ja poikkeavaa, jotta suomalainen sauna säilyttäisi asemansa tai nousisi peräti uudelle tasolle, Nebukina vinkkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Itsekin aion tehdä pieniä muutoksia omaan saunaani, jotta se olisi hieman erilainen ja mielenkiintoisempi kuin muilla.

Tosin Nebukina arvelee, että todella kalliit, luksusluokan design-saunat uppoavat vain tiettyyn kuluttajaryhmään, kuten laulajiin ja näyttelijöihin, jotka haluavat näyttävyyttä ja briljeerata vierailleen.

- Tämä ryhmä on kuitenkin hyvin pieni. Sadat tuhannet ostavat yhä puusaunan, joka koetaan oikeaksi saunaksi eikä kylpyläksi.

Pehmeä löyly myy

Suurin myyntivaltti piilee kuitenkin löylyssä. Nebukinan mukaan venäläiset ja suomalaiset saunat ovat rakenteeltaan suurin piirtein samanlaisia, mutta löylyissä on eroja. Hän arvelee, että venäläistä saunaa voisi verrata lähinnä ruotsalaisten bastuun. Kun suomalainen heittää jatkuvasti lisää löylyä ja haluaa saunansa hehkuvan kuumana, venäläiset pitävät löylynsä pehmeän lämpiminä.

- Lisäksi suomalainen sauna on melko kuiva verrattuna venäläiseen. Jos suomalaisiin saunoihin saisi kosteutta lisää, se olisi todella iso juttu monelle. Venäjällä on heikko ilmanlaatu, joten monilla on erilaisia hengitysoireita. Markkinoilla on käynnissä suorastaan kampanja suomalaisista saunoista. Sen mukaan suomalaissaunoissa saisi käydä ainoastaan kaksi kertaa viikossa, etteivät hengitysongelmat pahene, Nebukina paljastaa.

- Voisi olla, että jos venäläisen, suomalaisen ja turkkilaisen saunan saisi jotenkin yhdistettyä, se olisi ehdoton markkinasuosikki, hän nauraa.

Oli saunan vetovoima suomalaisessa puussa tai pehmeässä löylyssä, Venäjän markkinat eivät ole vielä loppuunkalutut. Pietarin yrityskontaktikeskuksen Bizkonin edustaja Ljudmila Milei muistuttaa suomalaisen ja venäläisen saunakulttuurin suurimmasta erosta.

- Venäjällä ei ole läheskään niin paljon saunoja kuin Suomessa. Täällä niitä tuntuu olevan jokaisessa toimistossa ja omakotitalossa. Saunominen on kuitenkin Venäjällä samanlainen perinne kuin Suomessakin, joten saunojen määrä on pikkuhiljaa kasvamassa, Milei luottaa.