Talous

Olkiluodon työmaan aikataulua saadaan tuskin urottua kiinni

Erja Hyytiäinen

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakentamisen aikataulu laajaa yhä jälkijunassa. TVO:n projektinjohtaja Martin Landtman tarkensi keskiviikkona, että aiemmin ilmoitettu 8-9 kuukauden myöhässäolo on suhteutettu siihen, että kiristämistoimilla saadaan kurottua aikataulua kasaan. Tähän mennessä urakkaa on pyritty nopeuttamaan siirtymällä raudoituksessa kahteen työvuoroon, joita tehdään myös lauantaisin. Merkkejä nopeammasta töiden etenemisestä ei vielä ole.

- Mutta pitää muistaa, että tämän tyyppisellä työmaalla ei tehdä mitään hokkus-pokkus konsteja, Landtman korosti. Valmistumisaikataulun venyminen kostautuu TVO:lle menetettyinä sähkönmyyntitaksoina, muuta haittaa siitä ei arvella koituvan.

Hanke on kohdannut vastoinkäymisiä paitsi Eurajoella, myös Ranskassa. Konsortion projektinjohtaja Ulrich Giese kertoi, että pääkiertoputken päälle putosi tehtaalla toinen esine, ja nyt työ on aloitettava alusta. Tämän hetkisten tietojen mukaan se ei vaikuta aikatauluun. Giese kuitenkin totesi, että tämäntyyppisissä hankkeissa aikataulu pettää helposti, mutta sen kiinnikurominen on jo kova homma.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aikataulu laahaa jäljessä myös suunnitteluaineiston osalta. Vielä reilu puolet aineistosta on yhä toimittamatta TVO:lle. Töitä tehdään silti laajalla rintamalla. Mukana on yrityksiä 20 maasta, suomalaisyritysten osuus kaikista urakoista on 47 prosenttia. Suuremmallekin joukolle olisi töitä, mutta Landtmanin mukaan suomalaiset ovat lähteneet nihkeästi mukaan rakennusurakkaan. Hän mainitsi esimerkkinä tarjouskyselyn, joka lähetettiin myös yhdeksälle suomalaisyritykselle. Niistä vain kolme vastasi.

Ongelmapohjan päälle suojakerros

Olkiluoto kolmosen pohjan betonivalun ongelmia on selvitetty laajalla rintamalla. Työmaalla asia päätettiin varmistaa lopullisesti laskemalla vapaan pinnan päälle uusi, kosteutta suojaava kerros. Se suojaa pohjaa siihen asti, kunnes koko ala tulee peittoon. Tutkittavaksi on päätetty myös kallion päälle ensimmäisenä laskettu tasoitevalu. Betoniasemalla siitä otetut näytteet ovat moitteettomat, mutta yhtiö tutkii vielä valupaikalta otetut testipalat.

Säteilyturvakeskus on jo lähettänyt betoniongelmiin liittyvän tutkintaraportin voimayhtiölle sekä Arevalle. Niiltä odotetaan vastusta viimeistään tänään. STUK julkistaa raportin heinäkuun alkupäivinä. Landtman ei vielä keskiviikkona kertonut, aiheuttaako raportti työmaalla lisätöitä. Hän kuitenkin kehui raporttia erittäin perusteelliseksi ja hyväksi.