Talous

Bayerin lääketuotannon ja
Scheringin fuusio vauhtiin

TS/Risto K. Tähtinen<br />Bayerin pääjohtaja Werner Wenning ja Scheringin viimeinen pääjohtaja Hubertus Erlen johtavat yhdessä uuden Bayern Scheringin Pharma AG:n hallintoneuvostoa.
TS/Risto K. Tähtinen
Bayerin pääjohtaja Werner Wenning ja Scheringin viimeinen pääjohtaja Hubertus Erlen johtavat yhdessä uuden Bayern Scheringin Pharma AG:n hallintoneuvostoa.

RISTO K. TÄHTINEN

Bayerin lääketuotannon ja Scheringin fuusio Bayer Schering Pharma AG:ksi alkaa toteutua käytännössä. Muun muassa tulevan yhtiön johto on jo nimetty.

Vasta viime viikolla päänsärkylääke aspiriinistaan kaikkien tuntema Bayer voitti lääketehdas Merckin kilpailussa Scheringin osakkeista. Nyt Bayerilla on hallussaan 88 prosenttia Scheringin osakkeista. Bayer toivoo, että loputkin osakkaat myyvät 6.7. mennessä osakkeet 89 euron hintaan Bayerille. Osakekilpailu nosti Scheringin hinnan Bayerille 2,5 prosenttia 16,5 miljardista 16,9 miljardiin.

- Uuden yrityksen johto tutkii kaikki tuotanto- ja tutkimuspaikat. Mitään takuuta en voi täällä antaa kenellekään. Mutta periaate on, että kaikki mitä on hyvää, säilyy ja sitä kehitetään edelleen.

Näin vastasi Bayerin pääjohtaja Werner Wenning Berliinissä keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysymykseen, mitä tapahtuu Suomelle ja Turulle tuotantopaikkana. Wenningin lisäksi tiedotustilaisuudessa oli Scheringin viimeiseksi jäävä pääjohtaja Hubertus Erlen .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Werner Wenningistä tulee uuden, Saksan suurimman lääkkeiden valmistajan ja maailman kymmenen suurimman erikoislääkkeiden valmistajan joukkoon kuuluvan yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja. Erlen on yksi hallintoneuvoston varapuheenjohtajista.

Yhtiökokous syksyllä

Fuusioaikataulun mukaan Schering pitää ylimääräisen yhtiökokouksen syyskuun lopussa. Ilmeisesti viimeinen yhtiökokous Scheringin 155-vuotisessa historiassa antanee Bayerille hallintasopimuksen Scheringiin. Sopimus on kuitenkin rekisteröitävä ja se vie muutamia viikkoja. Wenning toivoi, että uusi yhtiö voi juridisesti aloittaa toimintansa vielä tämän vuoden aikana. Siihen asti Scheringiä vetävät Erlen ja nykyinen johto. Kolme Scheringin johtokunnan jäsentä, muun muassa talousjohtaja Jörg Spiekerkötter , jättävät yrityksen vapaaehtoisesti.

Fuusion jälkeen terveysala tuo konsernin liikevaihdosta lähes puolet ja BHC on selvästi suurin Bayerin alakonserneista. Lääkkeissä erikoislääkkeiden osuus nousee 25 prosentista 70 prosenttiin. Biotekniikalla tuotettujen lääkkeiden liikevaihto nousee jo 2 miljardiin.