Uutiset

Mistä Tyksin talojen
nimet ovat peräisin?

Tyksin rakennusten nimet ovat kuin salaperäistä koodikieltä. Harva turkulainen tietää A-, U- ja T-sairaaloiden nimien alkuperän.

Mistä rakennusten nimet ovat peräisin, T-sairaalan toiminnallinen projektijohtajaHeikki Korvenranta?

- 1930-luvun lopulla valmistuneen A-sairaalan nimi tulee aakkosista. Ensimmäisenä valmistunut talo on nimetty aakkosten ensimmäisen kirjaimen mukaan. U-sairaala on puolestaan saanut alkukirjaimensa työnimestä "uusi sairaala" ja T-kirjain taas on peräisin sanasta tulevaisuus.

Miten nimet ovat jääneet elämään?

- Nimet ovat täysin historian muovaamia. Missään vaiheessa ei ole tehty virallisia nimipäätöksiä, eikä myöskään vihkiäisiä ole järjestetty.

Onko selkeämpien nimien antamisesta keskusteltu?

- Kun T-sairaalan ensimmäinen vaihe valmistui, oli puhetta rakennusten nimien korjaamisesta. Koska vanhat nimet olivat kuitenkin jo vakiintuneet, muutoksia ei tehty.

Erehtyvätkö asiakkaat usein kulkemaan väärän talon ovista?

- Rakennukset ovat ihmisille sen verran tuttuja, ettei ulko-ovista erehdytä. Talojen sisäpuolella voi tosin helposti eksyä.

Parhaillaan valmistellaan T-sairaalan laajennusta. Voiko sen nimeksi tulla T2-sairaala?

- Ei, sillä nyt puhutaan T-sairaalan toisen vaiheen tekemisestä. Tarkoituksena on siis rakentaa kokonainen T-sairaala, ei erillistä osaa jo valmiina olevan ensimmäisen vaiheen rakennukseen.

Tullaanko nimien muuttamista harkitsemaan vielä tulevaisuudessa?

- Täällä jatketaan totutulla, epäjohdonmukaisella linjalla.

OSSI RAJALA