Uutiset

Aurajoen ulkoilureitti ulottuu
pian Tervatorilta kampiförille

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Maria Uusitalo tuntee Aurajoen tarjoamat melontamahdollisuudet.
TS/Ari-Matti Ruuska
Maria Uusitalo tuntee Aurajoen tarjoamat melontamahdollisuudet.

TUOMAS RIMPILÄINEN

- Aurajoellahan voi tehdä ihan mitä vaan! Aurajoki saattaa alueen asukkaille olla jotenkin liiankin lähellä, jotta sen mahdollisuudet huomattaisiin kunnolla, pohtii Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Sinikka Kauko-Vainio .

Ruutukaava-alueen osalta Aurajoki on ollut jo pitkään kaupunkilaisten suosiossa. Lähitulevaisuudessa ulkoilureitti ulottuu katkeamattomana Turun keskustasta aina Kuralan ja Halisten yhdistävälle kampiförille saakka.

Turun kaupungin suunnittelupäällikkö Heikki Nieminen sanoo suunnitelman olevan jo lukkoon lyöty. Suunnitelmissa on rakentaa päällystetty ja himmeästi valaistu ulkoilureitti Tervatorilta Koroisiin ja myöhemmin Halisten läpi kampiförille saakka.

- Tämän vuoden aikana rakennetaan ainakin alkupätkä ja kevyenliikenteen silta Vähäjoen yli Koroisiin, myöhemmin sitten jatketaan Halisten peltoaukeiden kautta eteenpäin, Nieminen sanoo.

Aliarvostettu Aurajoki

Aurajoen suhteellisen huonoa mainetta on syyttäminen sen vähäisestä hyötykäytöstä, vaikka mielikuva pahasti saastuneesta Aurajoesta ei enää pidäkään paikkaansa. Kauko-Vainion mukaan joessa voi ihan hyvin uidakin, vaikka uiminen ei ehkä joen parasta mahdollista hyötykäyttöä olekaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aurajokisäätiössä toivotaan erityisesti Varsinais-Suomen maakuntaliiton ja Turun seudun kehittämiskeskuksen ottavan Aurajoen mahdollisuudet paremmin huomioon.

- Kuntien resurssit ovat ymmärrettävästi rajalliset, joten olisi hienoa, jos paikallisyhdistyksiä ja yrittäjiä lähtisi vielä mukaan virkistyskäytön kehittämiseen, Kauko-Vainio sanoo.

Pelkkä rannoilla liikkuminen on hyvä tapa lepuuttaa kaupungin melskeessä kuormittunutta mieltä. Esimerkiksi Auranlaaksosta on lyhyt matka kalastamaan Halistenkoskelle, patikoimaan kampiförille tai tutustumaan Vanhalinnan historiaan.

Turun kaupunki haluaisi retkeilypolun kulkevan aivan rantaa pitkin Halisista kampiförille, mutta rantatontin omistaja ei hankkeelle lämpene. Kauko-Vainio ei jaksa turhaan harmitella muutaman sadan metrin poikkeamaa. Joen varressa kulkiessa viehättävä Virnamäen kylä jäisi nimittäin monelta huomaamatta.

- Virnamäki on ehkä Halisten alueen kauniista paikoista kaikkein huonoiten tunnettu, Kauko-Vainio pohtii.

Rautakautisen historian lisäksi Virnamäestä löytyy vanhanajan hengen mukainen kylä ja maalaistalo, jonka pihapiirissä retkeilyreitti kulkee.

Kulttuuria kanootista

Melonta Aurajoella on jo pitkään kasvattanut suosiotaan. Suurten melontatapahtumien, kuten heinäkuun alun Aurajoki-melonnan, lisäksi omatoiminen melominen on suosittua. Halistenkosken kupeessa sijaitsevasta Aurajoen opastuskeskuksesta voi kuka tahansa vuokrata kanootteja edullisesti.

Kauniin luonnon lisäksi jokiranta pursuaa historiaa myös kaupungin ulkopuolella. Esihistoriallista asutusta ja uudempaa kulttuuria voi ihastella vaikka Liedon Vanhalinnassa sekä sen ympäristön luonto- ja kulttuuripolulla.

- Ei sovi unohtaa, että Aurajoki on myös hyvä kalajoki. Erityisen hyvä se on taimenen kalastukseen, isännöitsijä Arto Katajamäki Lounais-Suomen kalastusalueelta muistuttaa.

Katajamäki suosittelee erityisesti Halistenkoskea ja yllättävän huonosti tunnettua Nautelankoskea taimenen kalastamiseen. Onkia voi missä tahansa Aurajoella. Varsinkin Liedon lähialueella on kulttuurikohteiden lisäksi paljon kaunista luontoa ja hyviä kalastuspaikkoja. Erityisesti Liedon Vanhalinna ja Halistenkoski ovat molemmat lähellä Ravattulan-Auranlaakson aluetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Ari-Matti Ruuska<br />Halistenkoskelta jokea ylöspäin jatkuva polku kulkee Virnamäen kylän läpi.
TS/Ari-Matti Ruuska
Halistenkoskelta jokea ylöspäin jatkuva polku kulkee Virnamäen kylän läpi.
TS/Ari-Matti Ruuska
TS/Ari-Matti Ruuska