Uutiset

Olkiluodon teho kasvaa

TS/Jari Rantanen<br />Jukka Tuukkanen johtaa Siemensin työmaapäällikkönä Olkiluodon ykkösyksikön 6,6 kilovoltin keskijännitekojeistojen uusintaa.
TS/Jari Rantanen
Jukka Tuukkanen johtaa Siemensin työmaapäällikkönä Olkiluodon ykkösyksikön 6,6 kilovoltin keskijännitekojeistojen uusintaa.

JARI RANTANEN

Olkiluodon vanhemmankin ydinvoimalayksikön sähköteho nousee noin 20 megawattia 860 megawattiin, kun laitos käynnistyy toukokuun lopulla kolmen viikon mittaisen vuosihuoltoseisokin jälkeen. Ykkösyksiköllä tehdään nyt samanlaiset hyötysuhdetta parantavat turbiinin uudistustyöt kuin kakkosyksiköllä viime keväänä.

Ykkösyksiköllä on menossa 1970-luvulla rakennetun voimalaitoksen käyttöhistorian laajin vuosihuolto. Urakoitsijayrityksiä on töissä noin 120 ja työntekijöitä vilkkaimpana päivänä noin 1 500.

Suuret muutos- ja modernisointityöt tuottavat runsaasti radioaktiivista romua. Suurimpiin töihin kuuluu korkeapaineturbiinin sisuskalujen ja turbiinilaitoksen välitulistimien uusinta ja reaktoripaineastian sisällä olevan höyrynkuivaimen vaihto uuteen.

Radioaktiivisia metalliosia jää huollon jälkeen varastoitavaksi käyttöosaston johtajan Reijo Sundellin mukaan satoja tonneja. Romua säilytetään voimalaitoksella, kunnes osia aletaan paloitella radioaktiivisuuden laskun jälkeen maanalaiseen loppusijoitustilaan pakattavaksi. Osa romusta voidaan puhdistaa hiekkapuhalluksella ja voimakkaalla painepesulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teollisuuden Voiman (TVO) vuosihuoltopolitiikan mukaisesti ohjelmassa on suunnilleen joka kahdeksas vuosi laaja huoltoseisokki, jossa tehdään normaalien määräaikaistarkastusten, ennakkohuoltojen ja vikojen korjausten lisäksi perusparannus- ja modernisointitöitä. Muuten laitosyksiköissä tehdään joka toinen vuosi lyhyt noin viikon mittainen polttoaineenvaihtoseisokki ja joka toinen vuosi parin viikon huoltoseisokki.

Laitosyksiköitä perusparannetaan myös tavanomaisissa huoltoseisokeissa, jotta perusvoimaa teollisuudelle ja jakeluyhtiöille tuottavia yksiköitä ei tarvitse pysäyttää erikseen pitkiin seisokkeihin. TVO on ilmoittanut linjakseen pitää ydinvoimalansa jatkuvasti uuden veroisina ja sellaisessa kunnossa, että käyttöikää on jäljellä vähintään 40 vuotta. Laitoksen käytettävyyttä varmistaviin perusparannustöihin käytetään vuosittain noin 10 miljoonaa euroa kummallakin laitosyksiköllä.

Huolloista 50 miljoonan lasku

Tänä vuonna vuosihuoltojen kokonaiskustannus on noin 50 miljoonaa euroa. Summasta modernisointi- ja perusparannustöihin menee noin 35 miljoonaa euroa, pääosin ykkösyksikön muutostöihin.

Turbiinilaitoksen isojen töiden ja höyrynkuivaimen vaihdon lisäksi ykkösyksikön isoja töitä ovat turbiiniautomaation uusinta ja 6,6 kilovoltin keskijännitekojeiston uusinta.

Vuosihuoltotöissä tarvittavasta isosta ulkopuolisesta työntekijäjoukosta kaksi viidesosaa tulee Raumalta ja naapurikunnista. Viidesosa on Turun, Porin ja Tampereen seuduilta. Ulkomaalaisia työntekijöistä on noin kymmenesosa. He ovat pääosin laitetoimittajien väkeä.