Uutiset

Kokoomus aikoo jatkaa työväenpuolueen teemalla

TS/Timo Jakonen<br />Kokoomuspiirin puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.), puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja europarlamentaarikko Ville Itälä pitävät yllä työväki-teemaa eduskuntavaaleja odotellessa.
TS/Timo Jakonen
Kokoomuspiirin puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.), puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja europarlamentaarikko Ville Itälä pitävät yllä työväki-teemaa eduskuntavaaleja odotellessa.

ARI NIEMI

Kokoomus käy ensi kevään eduskuntavaaleihin presidentinvaaleista tutuksi tulleella työväenpuolue-teemalla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen totesi sunnuntaina Varsinais-Suomen kokoomuksen piirivaltuuston seminaarissa, että yhteiskunnalla ei ole enää varaa poliittiseen luokkajakoon, jossa tietyt teemat omitaan vain tietyille puolueille.

Katainen ihmettelee Sdp:n puoluehallituksen huolta siitä, että kokoomus kampanjoi työllä ja työväellä.

- Puhe jatkuu, vaikka Sdp:n puoluehallitus ei sitä sallisi. Se ei tosin ole siinä asemassa, että voisi määritellä, mistä me puhumme, Katainen totesi.

Katainen viittaa kokoomuksen selvityksiin, joiden mukaan kokoomus on suurin toimihenkilöpuolue ja toiseksi suurin työväenpuolue.

Kokoomuksen kannattajaryhmistä seuraavina tulevat eläkkeensaajat, opiskelijat ja yrittäjät.

Työttömien keskuudessa kokoomus on Kataisen mukaan suosi-tumpi kuin Sdp tai keskusta.

- Työelämän teema on mitä ominaisin meille, Katainen vakuutti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaaliohjelmasta jo maistiaisia

Katainen piikitteli nykyistä valtiovarainministeriä Eero Heinäluomaa (sd) viime eduskuntavaalien aikaisesta veropelottelusta. Katainen muisteli Heinäluoman uskoneen, että kokoomuksen vaatimat kahden miljardin euron verokevennykset tuhoaisivat hyvinvointivaltion.

- Hallitus toteutti kolmen miljardin kevennykset. Ei se mitään, jos toteuttaa meidän tavoitteemme, mutta rehellisyyden nimissä tätä mieltä olisi kannattanut olla jo ennen vaaleja, Katainen sanoi.

Katainen listasi kokoomusväelle joukon haasteita ja uhkia, joihin seuraavassa hallitusohjelmassa kaivataan vastauksia.

Listan kärjessä oli Suomeen tulevien investointien, erityisesti tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien, vähyys.

Kataisen ratkaisumalleista syntynee aikanaan myös vaaliohjelman runko.

Listalta löytyy perusopetuksen tukemista, ammattikorkeakoulutuksen laadun korostamista määrän sijaan, yliopistoreformia, tuloverotuksen maltillista keventämistä, kannustinloukkujen purkamista, vapaaehtoissektorin työn korostamista, maahanmuuttoa sekä yrittäjyyden, suomalaisen työn ja omistamisen tukea.

- Aikanaan tehtiin pilkkalauluja 20 perheestä.

- Nyt itketään niiden perheiden perään, puheenjohtaja Katainen sanoi.

Hallitukseen ei uskota kuntauudistuksessa

Kokoomusväki ei luota nykyhallituksen kykyihin kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa. Varapuhemies Ilkka Kanerva totesi, että jäntevää lopputulosta ei tältä hallitukselta synny.

Kanervan mukaan uudistus ei parhaimmillaankaan ratkaise kuntakentän ongelmia.

- Väliportaan hallinto on jätetty kokonaan pois laskuista. Lisäksi EU ja sen rahoitusratkaisu tuo valtavasti paineita lähivuosina, Kanerva arvioi.

Kataisella puolestaan riitti uskoa toiseen päähallituspuolueeseen.

- Demareiden kanssa saisimme ratkaisun kuntoon vartissa, Katainen kiitteli Jouni Backmanin (sd) lausuntoja sunnuntain Turun Sanomissa.

Kokoomuspiirin entisillä puheenjohtajilla Pentti Myllymäellä ja Pentti Sokajärvellä riitti heilläkin myötätuntoa perinteisille demariajatuksille. Molemmat ehdottivat harkittavaksi ns. pitkiä listoja. Katainen ja paikalla olleet kansanedustajat eivät idealle lämmenneet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskusta sai kyytiä myös kansanedustaja Pertti Hemmilältä.

- Tämän huonompaa maatalouspolitiikkaa ei voi tehdä, Hemmilä ripitti.

Vähintään viisi paikkaa tavoitteena

Kansanedustaja Maija Perho kummasteli Kataisen tavoin Sdp:n puoluejohdon kommentteja kokoomuksen keskustelunavauksiin työstä ja palveluista.

- He heittävät ilmaan ajatuksia, joita he uskovat kokoomuksen ajavan ja sitten arvostelevat itse keksimäänsä väitettä. Alamittaista taktiikkaa, Perho totesi.

Varsinais-Suomen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi kokoomuksen tavoittelevan "vahvaa viittä paikkaa" ensi kevään vaaleissa Varsinais-Suomesta. Kuudes olisi kuulemma jo täydellinen tulos.

Kokoomus ei saanut aikaiseksi ns. sopulistaa vaaleihin, vaan järjestää jäsenäänestyksen ehdokkaista 15.-19.5.