Duumalla historialliset istunnot Taurian palatsissa
Turun Sanomat, Pietari
Pietarin Spalernajakadun varrella rehevän puiston vieressä on Taurian palatsi, joka toimi Venäjän ensimmäisen parlamentin eli duuman istuntosalina. Katariina II Suuri rakennutti palatsin suosikilleen Grigori Potjomkinille . Tämä oli voittanut Turkkia vastaan käydyn sodan ja liittänyt Krimin, historiallisen Taurian Venäjään. Palatsin suunnitteli arkkitehti Ivan Starov, ja sitä alettiin rakentaa 1783.
Kaunis uusklassinen palatsi tuli Potjomkinin kuoltua valtiolle. Se koki kovia tsaari Paavali I:n aikana. Hän sijoitti palatsiin maneesin ja hevostallin. Palatsia remontoitiin 1800-luvun alkupuolella takaisin entiseen tyyliinsä.
Venäjälle tuli 1905 perustuslaki. Samana vuonna maassa oli paljon levottomuuksia ja kaaosta, joka aika tunnetaan vuoden 1905 vallankumouksena. Tsaari Nikolai II antoi lokakuun manifestin, jonka tärkeitä kohtia oli muun muassa oikeus sananvapauteen. Sitä ennen oli hallitsijan manifestissa mainittu duuman perustaminen. Duuman valtuudet laajenivat. Vuoden lopulla saatiin uusi vaalilaki, mutta äänioikeus ei kuitenkaan ollut yhtäläinen eikä yleinen.
Vuoden 1906 huhtikuussa säädettyjä perustuslakeja voitiin muuttaa tsaarin aloitteesta. Duumalla ei siten ollut asiassa ratkaisevaa sananvaltaa. Myöskään hallitsijan veto-oikeutta ei voitu rajoittaa.
Taurian palatsista tuli ensimmäisen duuman istuntosali. Ensimmäinen duuma aloitti toimintansa vuoden 1906 huhtikuussa. Se oli uudistusmielinen, mutta muutosten vaatiminen ei vienyt pitkälle. Duuman toiminta loppui runsaan parin kuukauden päästä, ja se hajotettiin heinäkuussa. Novaja Gazeta kirjoitti siitä, miten hyvät korvaukset tuolloiset duuman jäsenet saivat. Tuolloisella kymmenen ruplan peruskorvauksella eli herroiksi monella tavalla. Etuisuuksia tuli myös lisää.
Vaikka ensimmäisen duuman istuntokausi kesti vain 72 päivää, se ehti Novaja Gazetan mukaan hyväksyä kahdeksan lakiprojektia.
Viipurissa oli kapinaistunto
Duuman historia liittyy myös Viipuriin. Kun Nikolai II hajotti heinäkuussa 1906 duuman, osa sen jäsenistä etsi uutta kokoontumispaikkaa pitääkseen kapinallisen istunnon. Valinta osui Viipurin Belvedere-hotelliin, joka sijaitsi Salakkalahdenkadun ja Karjalakadun kulmauksessa kohdassa, josta Suomesta tultaessa käännytään Viipurin rautatieasemaa kohti. Kapinallisen kokouksen osanottajiin lukeutui muiden muassa kirjailija Vladimir Nabokovin isä. Viipurin istunnon aikaansaannos oli manifesti, joka kehotti kansaa vastustamaan hallitusta. Tämän seurauksena osallistujat joutuivat vankilaan. Kirjailija Nabokov kirjoitti, että hänen isällään oli erilliskopissa mukanaan kirjoja ja kotivoimistelun ohjeet sekä kokoontaitettava kylpyamme.
Myös toinen duuma, joka aloitti toimintansa vuoden 1907 helmikuussa oli melko lyhytaikainen. Sekin istui vain yhden kauden ja hajotettiin jo saman vuoden syyskuussa.
Kolmas duuma kesti peräti viiteen istuntokautta. Edeltäjiään konservatiivisempi duuma toimi 1907 - 1912. Sen vaikutusvalta oli kuitenkin heikko. Sen jäseniin lukeutui äärioikeistolainen Vladimir Purishkevitsh , joka touhusi sittemmin ruhtinas Feliks Jusupovin ja kumppaneiden kanssa Rasputinin päänmenoksi. Purishkevitsh tuli myös kuuluisaksi sanoistaan "Finis Finlandiae". Asia liittyi siihen, että duuma hyväksyi sellaisen ehdotuksen, että valtakunnallinen lainsäädäntö ulottuisi myös Suomeen.
1912 aloittaneen neljännen duuman toiminta loppui vallankumoukseen 1917.
Taurian palatsissa oli sittemmin vuoden 1917 helmikuun vallankumouksen jälkeinen väliaikaishallitus. Siellä toimi myös työläisten ja sotilaiden neuvosto. Nykyään palatsi on Venäjän federaation käytössä.